De bladeren die vallen en die heel de tuin bezaaien, langer donker, koudere temperaturen … ja ik denk dat de herfst haar intrede heeft gedaan. Niet dat ik dat erg vind, integendeel zelfs! Laat de herfst nu net mijn favoriete seizoen zijn, die van mijn vriend iets minder. Het zweet breekt hem al uit als hij nog maar denkt aan de opkuis van al die bladeren op de gazon.
Ik daarentegen, vind de herfst de gezelligste tijd van het jaar. Terug de chauffage aan, de “sloefkes” die terug bovenkomen, dat warme fleece dekentje en dan zwijg ik nog van al dat lekkere “comfort” food wat op tafel wordt getoverd … van stoofpotjes tot ovenschotels en lekkere hartverwarmende soepjes …
kortom terug wat stevigere warme kost!
En van stevige warme kost gesproken, deze Italiaanse maaltijdsoep is daar een prima voorbeeld van.
Ik ben een enorme fan van maaltijdsoepen en is meestal een zondagse activiteit van me, zo hoef ik op maandag en dinsdag niet te koken. Naast tijdbesparing, bespaar je ook een hoop afwas want alles wordt in 1 pot klaargemaakt.
En een maaltijdsoep (toch zeker de deze) bevat meteen de nodige portie groenten. WIN WIN WIN!
Ingrediënten (4 personen)
- 1 ui (fijngesneden)
- 2 wortelen (in blokjes)
- 2 takjes selder (in blokjes)
- 2 teentjes look (fijngehakt)
- Kruidentuiltje (peterselie, rozemarijn en laurier)
- 800gr tomatenblokjes (uit blik)
- 500gr witte boontjes (uit blik)
- 100ml witte wijn*
- 1l a 1,25l bouillon
- 1/2tl chilivlokken (of peper)
- +/- 10 (harde) volkoren lasagnebladeren (of andere pasta)
- 200gr andijvie (fijngesneden)
- Peper en zout
- Olijfolie / Boter / Margarine
- Optioneel > geraspte Parmezaanse kaas of ricotta
*Je kan de witte wijn ook vervangen door bouillon
Bereidingswijze
Verhit een ruime soeppot met een scheut olijfolie of boter.
Fruit hierin de ui mooi glazig.
Voeg dan de blokjes wortel, selder en fijngehakte look toe. Laat kort even meebakken.
Giet hierbij de wijn en laat even doorkoken.
Doe hierbij de chilivlokken, tomatenblokjes, het kruidentuiltje en de bouillon.
Laat 20min zachtjes garen.
Breek de lasagnebladeren in kleinere stukken en voeg toe aan de soep samen met de boontjes.
Laat nog eens +/- 7 a 8min garen tot de pasta mooi gaar is.
Voeg op het laatste nog de fijngesneden andijvie toe. Deze hoeft maar kort te garen.
Breng de soep op smaak met peper en zout.
Serveer de soep met geraspte Parmezaanse kaas of maak ze iets romiger met ricotta.
Smakelijk!