Cloud Eggs met spek en gruyere

Cloud Eggs met spek en gruyere

Een eitje, dat staat voor mij symbool voor vakantie. Op vakantie moet ik gewoon
een eitje bij het ontbijt hebben, mijn vakantie zou anders niet compleet zijn.
Thuis eet ik dan weer amper eieren als ontbijt, wel vlug vlug als lunch of avondeten een omeletje met heel veel groentjes. Maar als ontbijt, dan moet het al Kerstmis of een andere feestdag zijn waarop ik echt alle tijd van de wereld heb. Gewoon lekker rustig chill met een koffietje, verse pistoletjes en een eitje natuurlijk.
Die laatste mag dan gewoon niet ontbreken. En in het verleden zou ik resoluut voor een zacht gekookt eitje gaan maar sinds ik deze cloud eggs met spek en gruyere heb geprobeerd, weet ik wel beter.

Cloud Eggs met spek en gruyere

Cloud eggs?
Ja, jullie lezen het goed “cloud eggs” ofwel letterlijk wolk eieren (in het Engels klinkt dat toch wel beter, niet?).
Maar de vertaling is echt wel wat je van “cloud eggs” kan verwachten.
De eierdooiers liggen als het waar in eiwitwolkjes.
Ik ben er spijtig genoeg niet zelf opgekomen, iemand anders gelukkig wel,
ze zijn een echte trend dit jaar en ik begrijp goed genoeg waarom.
Oke, het vraagt misschien enkele stappen meer als een gewoon gekookt eitje of een omelet maar die stappen neem je er graag bij. De eiwitten dien je eerst stijf te kloppen en geef je nog wat extra smaak door de gruyère. Daarvan maak je schattig wolkjes en bak je al even kort in de oven waarna je de eierdooiers in de wolkjes giet en nog eens enkele minuten laat meebakken.
Resultaat is een heel luchtig eitje met een lopende eierdooier om te kunnen “doppen”
(of soppen zoals ik zou zeggen), de heerlijke kaassmaak en krokante spekblokjes.
Zalig toch om zo je dag te kunnen beginnen!

Cloud Eggs met spek en gruyere

Cloud Eggs met spek en gruyere

 

Ingrediënten (4 stuks)

  • 4 eieren
  • 50gr geraspte gruyere
  • 200gr spekblokjes
  • 2 lente-ui (fijngehakt)
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 230 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.

Scheid de eieren, doe elk eigeel in een apart kommetje (dit is makkelijker werken) en zet even opzij.
Doe de eiwitten in een kom en klop stijf.
Voeg de geraspte kaas toe en meng kort voorzichtig door de stijve eiwitten.
Maak 4 hoopjes van de eiwitten op de bakplaat.
Creëer in elk hoopje een kuiltje waar je later de eierdooiers in kan leggen.
Bak de eiwitten 3min in de oven.
Haal dan uit de oven en giet voorzichtig de eierdooiers in de kuiltjes.
Bak terug 3min in de oven.
Terwijl kan je de spekblokjes krokant bakken in de pan.
Haal de gebakken eieren uit de oven, schuif voorzichtig op borden.
Kruid de eieren met een beetje peper en zout en serveer met de gebakken spekblokjes en fijngehakte lente-ui.

Smakelijk!
PS … Dit receptje zelf uitgeprobeerd? Laat dan zeker even weten wat je er van vond!

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.