Deze zalm met salade van knolselder is weer een heerlijk simpel gerechtje van mijn groot idool … Donna Hay. De Australische inspireert mij telkens met haar uiterst simpele gerechten met steeds verse ingrediënten.
Nooit een hele waslijst aan ingrediënten, integendeel.
Ze tovert steeds met een minimum aan ingrediënten tot een spektakelstuk.
En ze weet het ook altijd wondermooi te fotograferen, nooit met te veel tierlantijntjes gewoon strak waarin het eten helemaal uitspringt. En zo moet het!
Donna Hay inspireert mij dus niet alleen met haar gerechten ook met haar fotografie.
Back to deze zalm!
Verwacht geen klassiek stukje gebakken zalm, wel eentje met de nodige spiciness!
De zalm krijgt een laagje kruidenmix die bestaat uit oregano, paprikapoeder en sumak.
Deze laatste heb ik in het verleden al een paar keer gebruikt (in o.a. m’n bekende halloumi frietjes). Sumak is een mengsel van de verschillende rode besjes van de sumakplant, afkomstig uit het Midden-Oosten. De smaak is fris-zurig, een beetje zoals citroen maar met aroma. In de meeste supermarkten kan je dit terugvinden.
Bij die spicy zalm past een heerlijk frisse salade van knolselder.
Ingrediënten salade
- 200gr griekse yoghurt
- 700gr knolselder (fijngeraspt)
- 1el mayonaise
- 1el mosterd
- enkele takjes bieslook (fijngehakt)
- enkele takjes dille (fijngehakt)
- Peper en zout
Ingrediënten zalm
- 2el gerookt paprikapoeder
- 2el sumak
- 1/2 cayennepeper
- 1 teentje look (fijngehakt)
- 1/2el oregano (gedroogd)
- 4 zalmfilets
- Zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Begin met het maken van de salade.
Meng de griekse yoghurt met de mayonaise, mosterd, fijngehakte kruiden en peper en zout.
Voeg hierbij de fijngeraspte knolselder en zet even opzij.
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met olijfolie
Voor de zalm, meng het paprikapoeder met de sumak, cayennepeper,
fijngehakte look, oregano en een snuifje zout.
Wrijf de zalm in met het kruidenmengsel en leg in de ovenschaal.
Overgiet de zalm nog met een beetje olijfolie.
Bak de zalm ongeveer 10 a 15 min (hangt af van de dikte van de zalm) in de oven.
Haal uit de oven en serveer direct met de salade van knolselder.
Smakelijk!