«

»

Bericht afdrukken

Zalm met witloof, appel en portsaus

Nog 8 dagen en het is kerstavond!
Begint jullie menu al wat vorm te krijgen?
Een traditioneel stukje kalkoen, een wildstoofpotje of misschien wel een stukje vis?

zalm-witloof

Met de feestdagen kiezen we meestal voor vlees maar waarom eens niet kiezen voor vis? Dit vraagt heel weinig werk en is snel klaar.
Dit gerechtje met zalm is daar een perfect voorbeeld van. Makkelijk om te maken, grotendeels op voorhand te maken, licht en super smaakvol!
Bij het bakken van de zalm hoef je geen pan boven te halen, zoals altijd bak ik zalm in de oven. Het is niet meer dan de vis in een ovenschaal leggen en in de oven schuiven. Terwijl kan je weer iets anders doen en je hoeft niet om te kijken naar de zalm.
De saus en de garnituur met witloof kan je op voorhand al maken en net voor het serveren opwarmen.
Kortom een ideaal receptje voor een stressvrij etentje

zalm-witloof

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 stukjes zalm (graatloos)
  • 1 appel
  • 1el suiker
  • handvol geroosterde hazelnoten
  • handvol olijven
  • peper en zout
  • klontje boter
  • Olijfolie

Ingrediënten voor witloof

  • 2 stronkjes witloof (in kleine reepjes gesneden)
  • 1 sjalot (gepeld en fijngehakt)
  • 1tl azijn
  • enkele blaadjes tijm
  • peper en zout
  • Olijfolie of boter

Ingrediënten saus

  • 300ml kipbouillon
  • 300ml rode port
  • 50gr boter (in blokjes

Bereidingswijze

Voor de saus, doe de port en bouillon in een kookpotje en breng aan de kook. Laat voor de helft inkoken (ongeveer 10 a 15min).
Doe hierbij de blokjes boter en roer goed zodat de boter kan smelten en de saus ietwat kan indikken.
Hou warm.

(terwijl de saus inkookt, kan je met het witloof beginnen)

Voor het witloof, verhit een stoofpot met olijfolie of klontje boter.
Fruit hierin kort de sjalot aan en doe daarna ook het witloof in het stoofpotje samen met enkele blaadjes tijm.
Laat even stoven zodat het witloof zacht kan worden. Blus met de azijn en breng op smaak met peper en zout.
Zet op een heel zacht vuurtje zodat dit warm kan blijven.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Kruid de zalm met peper en zout en leg in de ovenschaal.
Bak de zalm ongeveer 15min in de oven.

Verhit ondertussen een pan met een klontje boter voor de appel.
Schil de appel en snij in plakjes.
Bak de plakjes mooi goudbruin in de pan.
Strooi op het laatste nog de eetlepel suiker over de plakjes en laat nog even karameliseren.

Als de zalm gaar is, haal uit de oven en je kan serveren.
Verdeel het witloof over de borden en leg hierop de zalm.
Leg enkele plakjes appel op de zalm.
Werk het bord af met de grof gehakte hazelnoten en gehalveerde olijven.
Giet de saus in een kannetje om apart te serveren.

Smakelijk

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/hoofdgerechten/zalm-met-witloof-appel-en-portsaus/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


(verplicht)