«

»

Bericht afdrukken

Vol-au-vent van fazant

Nog 17 dagen en het is kerstavond!
Het aftellen blijft duren en nu ik eindelijk de kerstboom heb mogen zetten is de kerstsfeer compleet. Niets zo gezellig dan een kerstboom in huis met de “twinkelende” lichtjes. Nu nog de cadeautjes voor eronder 😉
De voorbije jaren vond ik mezelf wel vrij origineel altijd met mijn cadeautjes, een mix van handige alledaagse prulletjes met daarbij iets “homemade” zoals bijvoorbeeld een weckpot gevuld met zelfgemaakte snoepjes of koekjes.
Dit jaar laat mijn creatief brein mij helaas in de steek dus als jullie nog leuke originele cadeautjes weten > shoot zou ik zo zeggen!

vol-au-vent-fazant-1

Gelukkig heeft mijn culinair brein mij niet in de steek gelaten, dat loopt als een sneltrein :-). Het feestmenu zit al in mijn hoofd sinds september met het Carrefour event. Door het zien van al die verse vis, vlees, wild, groenten en fruit kon ik wel 101 gerechtjes bedenken. Vooral hun groot aanbod van wild inspireerde mij om daar iets met te maken en dat is uitgedraaid in deze heerlijke feestelijke vol-au-vent van fazant. Het is weer eens iets anders dan een gewone vidée en ook hier weer kan je het meeste werk op voorhand doen.

vol-au-vent-fazant-1

Ingrediënten bouillon

  • 4 porties fazantborstfilet
  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 3 stengels selder
  • 1 prei
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 takje tijm
  • 4 kruidnagels
  • 15 bolletjes peper
  • zout
  • 250gr gehakt (ik heb kipgehakt gebruikt)

Ingrediënten overig

  • 250gr champignons (in plakjes gesneden)
  • 1 pak bladerdeeg
  • 50gr bloem
  • 50gr boter (+1el voor de champignons)
  • 150ml witte wijn
  • tijm
  • room
  • Peper en zout

Bereidingswijze bouillon

Pel de ui en snij in grof.
Was de prei, wortelen en stengels prei en snij grof.
Doe de groenten in een ruime kookpot met ongeveer 2l water. Doe hierbij ook de blaadjes laurier, kruidnagel, takje tijm, peperbolletjes en zout.
Breng aan de kook.
Eenmaal dit kookt, zet het vuur zacht en leg hierin het vlees. Laat het water niet meer koken
Gaar het vlees ongeveer 25 a 30min in de bouillon.
Eenmaal gaar, haal uit de bouillon, laat afkoelen en snij in kleinere stukjes

Kruid ondertussen het gehakt met peper en zout en rol er kleine balletjes van. Ik heb hieraan geen ei of paneermeel toegevoegd.

Haal het vlees uit de bouillon en leg even opzij.
Gaar in de bouillon ook de gehaktballetjes, als ze boven komen drijven dan zijn ze gaar. Schep ze uit de bouillon en laat uitlekken.

Hou de bouillon bij, deze ga je nog gebruiken voor de saus.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij rechthoekjes van het deeg, leg op een bakplaat met bakpapier en schuif in de oven.
Bak de rechthoekjes ongeveer 10min in de oven tot mooi goudbruin.
Haal uit de oven en leg opzij.

> Al deze stappen kan je dus makkelijk op voorhand al doen.

Verhit 1el boter voor de champignons is een stoofpotje en bak de champignons hierin mooi goudbruin. Breng op smaak met peper en zout. Zet even opzij.

Smelt de boter (50gr) in een kookpot. Eenmaal gesmolten, doe hierbij de bloem en blijf even roeren. Het is normaal dat je direct “brokjes” krijgt, dit is de roux. Doe hierbij 3dl van de bouillon en roer de “brokjes” los. Giet hierbij nu ook de witte wijn en breng zachtjes aan de kook. De saus zal licht inbinden. Breng ze op smaak met citroensap, blaadjes tijm, peper en zout.
Doe hierbij de stukjes fazant, gehaktballetjes en gebakken champignons.

Snij de bladerdeegkoekjes open en leg 1 helft al op het bord. Lepel hierop een beetje van de vol-au-vent en leg hierop de tweede helft van het koekje.

Serveer direct !
Serveer met frietjes of puree

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/hoofdgerechten/vol-au-vent-van-fazant/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*