«

»

Bericht afdrukken

Vogelnestjes

Voor degene die niet weten wat een vogelnestje is, het is een grote gehaktbal met daarin een gekookt eitje. En hier wordt vaak een tomatensaus bij geserveerd. Ik heb dit gerechtje al eens eerder proberen te maken maar dat is toen compleet de mist ingegaan. Ik kreeg het gehakt maar niet rond het eitje. Maar nu heb ik de oplossing gevonden..

Vogelnestjes
Die oplossing komt namelijk van Heston Blumenthal (een Britse topkok die het hele bekende restaurant The Fat Duck bezit). En eigenlijk is het niet zo moeilijk … Ik toon het jullie hieronder.

Normaal wordt een vogelnestje gefrituurd. Maar ik natuurlijk niet aangezien geen friteuse heb en ik wil het nog iets gezond houden. Dus ik bak ze in de oven.

Ingrediënten vogelnestjes (4 personen)

  • 600gr gemengd gehakt
  • 5 eieren (4 eieren om hard te koken, 1 voor onder het gehaktmengsel)
  • 3el chapelure
  • Peper en zout
  • Panko
  • Olijfolie

Ingrediënten Tomatensaus

  • 2 uien
  • 800gr tomatenblokjes uit blik
  • 2el tomatenpuree
  • 1el bruine suiker
  • 200ml kippenbouillon
  • Enkele blaadjes verse basilicum (gehakt)
  • 1 takje tijm of 1tl gedroogde tijm
  • 1tl gedroogde oregano
  • Olijfolie

Kook eerst al de 4 eitjes al hard.

Bereidingswijze tomatensaus

Begin eerst met de tomatensaus dan kan deze zachtjes sudderen wanneer je de vogelnestjes aan het maken bent.

Pel de ui en snij in blokjes.

Verhit een stoofpot met een scheutje olijfolie.
Bak de ui hierin glazig.
Voeg de tomatenpuree, roer goed en laat even meebakken.
Strooi de suiker in de pot en roer goed.
Giet de tomatenblokjes er nu bij en voeg ook de kruiden en de kippenbouillon toe.
Laat de saus zachtjes sudderen.

Bereidingswijze vogelnestjes

Terwijl de saus zachtjes staat te pruttelen, kan je u met de vogelnestjes bezighouden.

Meng het gehakt met het ei, paneermeel, peper en zout.
Pel de eieren.

En nu gaan we de vogelnestjes maken. Aan de hand van de foto’s zal ik het jullie uitleggen.

1. Neem een grote snijplank. Leg hierop een groot stuk huishoudfolie.
2. Verdeel het gehaktmengsel in 4 porties en leg 1 portie van dit gehakt op het vel huishoudfolie.
3. Leg een tweede stuk huishoudfolie op het gehakt.
4. Rol nu door middel van een deegrol, het gehakt plat (tot een dikte van ongeveer 30mm)
5. Verwijder het bovenste vel huishoudfolie.
6. Leg in het midden van het gehakt, het ei.
7. Neem nu de hoeken van het onderste vel huishoudfolie en vouw naar binnen toe zodat je een bal krijgt.
8. Draai met de gehaktbal terwijl je bovenaan de huishoudfolie vasthoudt zodat de folie zich sluit en het gehakt tot een mooi rond nestje vormt.
9. Haal het nestje uit de folie en rol indien mogelijk nog een beetje egaal.
10. Paneer de vogelnestjes met panko
Doe dit nu ook met de andere porties

Vogelnestjes

Leg 1 portie gehakt op het vel huishoudfolie

Vogelnestjes

Leg een tweede vel huishoudfolie op het gehakt

Vogelnestjes

Rol plat met een deegrol

Vogelnestjes

Gehakt platrollen tot ongeveer 30mm

Vogelnestjes

Verwijder het bovenste vel huishoudfolie en leg in het midden 1 hard gekookt ei

Vogelnestjes

Neem de hoeken van de onderste vel huishoudfolie en vouw naar binnen toe

Vogelnestjes

Draai met de gehaktbal terwijl je bovenaan vasthoudt zodat de folie zich sluit en het gehakt een mooi rond nestje vormt

Vogelnestjes

En voila, een mooi rond nestje

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verhit een ruime pan met een scheutje olijfolie.
Bak de nestjes even (voorzichtig) in de pan zodat ze een korstje krijgen.
Leg de vogelnestjes in een ingevette ovenschaal en bak ze 30min in de oven.

Afwerking

Mix de saus tot een egale massa.

Haal de vogelnestjes uit de oven en serveer met de tomatensaus, lekker met gebakken aardappelen of puree.

Laat het smaken !!

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/hoofdgerechten/vogelnestjes/

1 reactie

  1. Hilde

    Dikke merci voor de heldere uitleg! De truc met het folie is super simpel en toch geniaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.