«

»

Bericht afdrukken

Videe ovenschotel

Een “videeke” (zoals ze hier bij ons zeggen) of vol-au-vent, is het lievelingsgerecht van mijn vriend. Ik zou hem dit 7 dagen op 7 kunnen voorschotelen, hij zou het zelfs als ontbijt kunnen eten. Nog nooit heb ik mezelf gewaagd aan deze bekende Vlaamse klassieker omdat mijn moeder de “queen of de videe” is en deze valt gewoon niet te evenaren. Ik heb er dan maar mijn eigen draai aan gegeven door er een ovenschotel van te maken.

videe ovenschotel
En wat vond mijn vriend nu van mijn vol-au-vent versie? Als ik niet op tijd had gezegd dat de ovenschotel voor 2 dagen was, dan had hij alles in 1 keer opgegeten … zegt genoeg zeker 😉

Ingrediënten

  • 3 kipfilets
  • 250gr gehakt (ik heb kipgehakt gebruikt maar gemengd gehakt is ook lekker)
  • 2 eieren
  • 4 a 5el chapelure
  • 250gr champignons
  • 1 ui
  • enkele tijmblaadjes
  • 400ml kippenbouillon
  • 200ml melk
  • 3el bloem (gewone bloem voor saus)
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Optioneel > citroen

Bereidingswijze

Meng het gehakt met de chapelure en 1 ei. Kruid met peper en zout. Meng goed. Indien het gehaktmengsel nog te nat is, voeg nog wat chapelure toe.
Rol balletjes van het gehakt (ik heb voor iets grotere balletjes gekozen maar je kan ook kleintjes rollen).
Breng water met zout aan de kook en gaar hierin de balletjes enkele minuten. Als de balletjes boven komen drijven, laat ze dan nog 4 a 5min garen (tijd hangt ook een beetje af van de grootte).
Giet af en zet even opzij.

Snij de champignons in kwartjes.
Pel de ui en hak fijn.
Snij de kip in kleinere blokjes.

Verhit een ruime kook- of stoofpot met een goede scheut olijfolie. Bak hierin de blokjes kip al even goudbruin aan (de binnenkant hoeft nog niet gaar te zijn). Schep de kip uit de pot en zet even opzij.

videe ovenschotel

gebakken kipblokjes

Schep nu in dezelfde pot de ui, champignons en enkele blaadjes tijm. Laat even bakken zodat de ui zachter wordt en de champignons kleuren. Roer regelmatig.

videe ovenschotel

Bak de ui, champignons en tijm

Haal de pot even van het vuur, voeg de bloem toe en roer goed.

videe ovenschotel

Roer de bloem onder groente

Zet de pot terug op vuur en voeg nu al roerend de kipbouillon en melk toe. Breng aan de kook.

videe ovenschotel

Voeg al roerend de bouillon en melk toe

Zodra het kookt, zet het vuur zachter, schep de blokjes kip terug in de pot en laat zachtjes 30min sudderen in de saus.
Schep er de laatste 10min de balletjes bij en roer even voorzichtig.

videe ovenschotel

Verwarm de oven ondertussen op 200 graden.

Schep de vulling in een grote ovenschaal. Bedek de ovenschaal met een grote vel bladerdeeg, de randen dienen ook bedekt te zijn.

videe ovenschotel

Doe de vulling in een ovenschotel

videe ovenschotel

Bedek de ovenschaal met een vel bladerdeeg

Kluts het tweede eitje en doneer hiermee het bladerdeeg.
Zet de ovenschaal in de oven en laat ongeveer 30min bakken tot het bladerdeeg een mooi goudbruin korstje heeft.

Haal uit de oven en serveer direct.
Laat het smaken!

videe ovenschotel

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/hoofdgerechten/videe-ovenschotel/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


(verplicht)