Reeragout met knolselderpuree

reeragout

Nog 10 dagen tot kerstavond of 17 tot Oudejaarsavond!
Hebben jullie al ideetjes voor het menu?
Zelf uitgebreid koken of lekker makkelijk fondue of gourmetten. Allebei zijn ze zo leuk en lekker, met het ene kan je echt uitpakken met je kookkunsten maar met het andere kan je zelf “cosy” aan tafel met vrienden en familie blijven zitten.
Natuurlijk met zelf koken en de juiste voorbereidingen, hoef je ook niet veel te missen van de gesprekken en de gezelligheid aan tafel. Je kiest dus best voor recepten die je makkelijk op voorhand kan voorbereiden of zelfs helemaal op voorhand al maken dat je enkel nog maar hoeft op te warmen.

reeragout

Stoofpotjes lenen zich perfect hiervoor, deze “moet” je gewoon een dag op voorhand maken. Zo’n stoofpotje klinkt misschien een beetje “gewoontjes” of “alledaags” maar gebruik een stukje wild en je krijgt meteen een veel feestelijker gerechtje. Ik gebruikte hiervoor reestoofvlees maar je zou eventueel ook everzwijn kunnen gebruiken.
En om het geheel nog wat feestelijk af te werken, serveer je hier een heerlijke knolserderpuree bij die je trouwens ook een dag op voorhand kan maken.

reeragout

Ingrediënten ragout (4 personen)

  • 1.5kg reestoofvlees
  • 2 uien
  • 2 wortelen
  • 1 takje selder
  • 100gr champignons
  • 3 teentjes look
  • 1el tomatenpuree
  • 3el bloem
  • 300ml rode wijn
  • 500ml kipbouillon
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • Boter of olijfolie
  • Peper en zout

Ingrediënten knolselderpuree

  • 250gr knolselder (geschild en in blokjes gesneden)
  • 50gr boter
  • 130ml melk
  • Zout

Bereidingswijze ragout

Pel de uien en look en hak fijn.
Schil de wortelen en snij in blokjes (niet te fijn)
Snij ook de selder in blokjes.
Snij de champignons in kwartjes.

Verhit een ruime stoopot met een klontje boter of olijfolie
Schroei het vlees heel kort aan en schep daarna uit de pot.
Bak in dezelfde stoofpot (doe eventueel terug wat boter of olijfolie in de pot) en bak hierin even de groentjes.

Verwarm ondertussen de oven voor op 110 graden.

Doe de tomatenpuree bij de bakkende groenten, roer even en laat 1min meebakken.

Doe het vlees terug in de stoofpot samen met het takje tijm, rozemarijn en laurierblaadjes. Strooi hierover de bloem.
Giet hierbij ook nog de rode wijn en bouillon.
Roer nog even kort, zet het deksel op de pot en zet in de oven.
Laat ongeveer 2h30 a 3h zachtjes sudderen.

Bereidingswijze Knolselderpuree

Doe de blokjes knolselder in een kookpot samen met de melk, boter en een beetje zout.
Breng aan de kook.
Eenmaal aan de kook, laat zachtjes sudderen tot de knolselder gaar is.
Mix tot een gladde puree. Breng eventueel nog extra op smaak met peper en zout.

Serveer de ragout met de puree.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.