Traditioneel wordt een quiche gemaakt met bladerdeeg. Ik maak echter mijn quiches bijna altijd met filodeeg, dat is veel lichter en iets gezonder dan bladerdeeg.
Het leuke aan een quiche is dat je hier volop kan variëren met groenten, vlees, vis …
Omdat het momenteel volop broccoli seizoen is, heb ik dit gecombineerd met gerookte forelfilet. Je kan deze natuurlijk ook vervangen door gerookte zalm.
Ingrediënten
- 1 broccoli
- 2 gerookte forelfilet
- 5 eieren
- 200ml melk (ik gebruikte magere melk)
- 3 a 4 vellen filodeeg
- Geraspte kaas (handvol)
- Peper en zout
Bereidingswijze
Snij de broccoli in roosjes.
Kook de broccoli ongeveer 5min in gezouten water. Giet af en laat goed uitlekken.
Snij de forelfilets in kleine blokjes.
Kluts de eieren los met de melk en kruid met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een springvorm in met een beetje olie.
Drapeer de filodeegvellen in de springvorm. Strijk steeds tussen elke laag een beetje olijfolie.
Leg op de bodem de stukjes forelfilet. Leg hierop de broccoliroosjes.
Giet hierover het eimengsel.
Werk af met een handvol geraspte kaas.
Bak de quiche ongeveer 40 a 45min in de voorverwarmde oven.
Haal de quiche uit de oven. Snij met een dun aardappelmesjes voorzichtig langs de rand zodat je de quiche beter kan ontvormen.
Serveer de quiche warm.
Laat het smaken.