Polenta lasagne

polenta lasagne-1

Ik heb sinds kort iets nieuws ontdekt nl. Polenta. Het is een traditioneel Italiaans gerecht gemaakt van griesmeel van mais. Polenta is ideaal om aardappelen of pasta te vervangen. En dat heb ik gedaan in dit gerechtje, in plaats van lasagnevellen te gebruiken, heb ik nu polenta gebruikt. En het viel hier thuis enorm in de smaak, stiekem zelfs nog lekkerder dan de traditionele lasagne.

polenta lasagne-1

Ingrediënten Polenta (4 personen)

  • 300gr polenta
  • 1,2l kippenbouillon
  • 60gr parmezaanse kaas (geraspt)
  • zout

Ingrediënten vulling

  • 500gr gehakt ( ik heb kippengehakt gebruikt maar gemengd gehakt is ook goed)
  • 800gr tomatenblokjes uit blik
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 courgette
  • 1 teentje look
  • 100ml kippenbouillon
  • 1el tomatenpuree
  • takje tijm
  • Cayenne peper (snuifje)
  • Zout
  • Olijfolie

Ingrediënten Afwerking

  • 1 bolletje mozzarella
  • 2el parmezaanse kaas (geraspt)

Bereidingswijze vulling

Begin eerst met het snijwerk.
Pel de ui en snij fijn.
Schil de wortel en snij in kleine blokjes
Snij de courgette in kleine blokjes.
Pel de look en snij fijn

Verhit een ruime stoofpot met een scheutje olijfolie.
Fruit hier in de ui glazig.

Voeg het gehakt toe en bak rul. Roer regelmatig.

Voeg de eetlepel tomatenpuree toe, roer goed en laat even meebakken.

Doe de blokjes wortel, de fijngesneden look en de blokjes courgette ook in de stoofpot en laat even meebaken.

Giet de tomatenblokjes en kippenbouillon in de stoofpot en breng aan de kook. Voeg ook het takje tijm toe.
Laat de saus ongeveer 1h zachtjes sudderen.

Bereidingswijze Polenta

Breng de kippenbouillon aan de kook in een ruime kookpot
Als deze kookt, haal dan even de kookpot van het vuur en voeg al roeren de polenta toe. Roer alles goed om.
Zet de kookpot terug op een zacht vuurtje en gaar zo de polenta ongeveer 20 a 25min. Maar roer regelmatig!

Haal de kookpot met de gare polenta van het vuur en roer er de parmezaanse kaas onder. Proef van de polenta en kruid eventueel nog met een beetje zout.

polenta lasagne-1

Afwerking

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Neem een ruime ovenschaal en vet deze een beetje in met olijfolie.
Schep een deel van de polenta in de ovenschaal en verdeel over de bodem (dikte van 1,5 a 2cm)
Schep hierop enkele eetlepels vulling en verdeel over de polenta.
Schep hierop de rest van de polenta en verdeel zodat de vulling helemaal is bedekt

polenta lasagne-1
Schep de vulling op de eerste laag polenta en verdeel

polenta lasagne-1
Schep de rest van de polenta over de vulling

Snij de mozzarella in dunne schijfje en leg dit bovenop de polenta. Rasp hierover nog een beetje Parmezaanse kaas.

polenta lasagne-1

Zet de lasagne in de voorverwarmde oven bak ongeveer 30min of tot je een mooi goudbruin korstje hebt.

 

polenta lasagne-1 polenta lasagne-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.