Parelgort risotto met spruitjes, appel en mosterd

parelgortrissoto spruitjes appel-1

Wat was ik vorige week woensdag blij dat er nog een kommetje van deze heerlijke risotto op mij stond te wachten. Moe, koud, ergernissen en problemen dat was de samenvatting van die dag. Eenmaal (eindelijk) thuis en mezelf in een iets meer comfortabelere outfit gehesen, wilde ik nog maar 1 ding doen … zetel, dekentje en een grote kom comfort food. Dat “comfort food” was is in dit geval een heerlijke risotto van parelgort met geroosterde spruitjes, appel en mosterd.

parelgortrissoto spruitjes appel-1

Bij deze risotto komt er dus geen grammetje rijst aan te pas, we gebruiken parelgort.
Parelgort is misschien beter gekend als gerst meer bepaald gestoomde gerst waarvan het vliesje (=zemel) rondom de gerstekorrel is weggesleept.
Misschien is dit dus geen 100% echte risotto, wel eentje die even lekker is en bovendien even makkelijk om te maken.
Klik vooral niet weg als je het woord “spruitjes” ziet staan, geef ze een kans. In combinatie met de zoete appel en de pittige mosterd, verdoezel je grotendeels die typische smaak van spruitjes.

parelgortrissoto spruitjes appel-1

Ingrediënten (4 personen)

  • 250gr spruitjes
  • 1 appel
  • 1tl gerookt paprikapoeder
  • 1 ui
  • 275gr parelgort
  • 1l kippenbouillon
  • 2kl milde mosterd (ik gebruikte mosterd met honing)
  • 25gr Parmezaanse kaas (geraspt)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verwijder de buitenste blaadjes van de spruiten, snij ook het harde onderste gedeelte weg en snij de spruiten in kwarten. Leg in een ovenschaal.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in blokjes. Doe bij de spruitjes in de ovenschaal.
Strooi hierover gerookt paprikapoeder en overgiet met olijfolie. Meng even.
Rooster ongeveer 25min in de oven. Hussel tijdens het bakken af en toe door de spruitjes en appel.

Ondertussen kan je de ui pellen en fijn snijden.
Verhit een stoofpot met olijfolie.
Fruit hierin de ui mooi glazig.
Doe hierbij de parelgort, roer even om en laat 1min meebakken.
Blus met de bouillon en laat ongeveer 20 a 25min zachtjes koken. Je hoeft niet te roeren ondertussen.
De risotto is goed wanneer het vocht is opgenomen en de parelgort gaar is.
Haal van het vuur, voeg de geroosterde spruitjes en appel toe samen met de mosterd en Parmezaanse kaas. Meng even en serveer direct.

Smakelijk!

parelgortrissoto spruitjes appel-1

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.