Ik ga de Amerikaanse toer op en noem het “one-pot” maar vertaald is het gewoon een éénpansgerecht, de Engelse benaming klinkt iets beter vind ik 🙂
Voor deze “one-pot” hoef je niet meer dan een snijplank, mes en ovenschaal vuil te maken, natuurlijk achteraf ook nog een bord en een vork. Maar toch, het scheelt jou of het afwasmachine weer wat afwas.
De besparing aan afwas was al een eerste voordeel, nog een voordeel is de berg groenten die erin gaat waardoor je meteen je portie groenten voor de dag binnenkrijgt. De schotel bevat aardappelen, groene bonen, broccoli, paprika’s, ui en op smaak gebracht met look, oregano en paprikapoeder. Allemaal heel simpele voor de hand liggende ingredienten die van een gerecht een smaakbommetje maken.
Bij die “overload” aan groenten hoort natuurlijk ook iets van vlees (of vis), en deze keer heb ik eens niet gekozen voor kip of kalkoen maar wel voor lunchworst. Misschien niet zo voor de hand liggend om in een ovenschotel te gebruiken, eerder op je boterham, toch is het heerlijk in combinatie met de groenten.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 2 aardappelen
- 2 handjes vol groene bonen
- 1 broccoli
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 groene paprika
- 300gr lunchworst
- 1tl paprikapoeder
- 3 teentjes look
- 1 ui
- 1kl gedroogde oregano
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de aardappelen en snij in kleine blokjes.
Snij de uiteinden weg van de boontjes en breek ze in twee.
Snij de broccoli in roosjes.
Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snij in kleine blokjes.
Pel de look en ui en hak fijn.
Snij de lunchworst in blokjes.
Doe alle groenten en lunchworst in een ruime ovenschaal. Kruid met de paprikapoeder, oregano en peper en zout.
Overgiet royaal met olijfolie en hussel goed door elkaar.
Schuif in de oven en bak tot de groenten gaar zijn (ongeveer 30 a 40min)
Hussel tijdens het bakken regelmatig door de groenten.
Je kan de laatste 10 a 20min de ovenschaal afdekken met aluminiumfolie als de groenten te vlug zouden bruinen. De aardappelen hebben de langste gaartijd nodig, dus is belangrijk dat deze klein (en gelijk) zijn gesneden.
Eenmaal alles gaar, serveer direct.
Je kan dit met quinoa, couscous of rijst serveren.
Smakelijk!