«

»

Bericht afdrukken

Kabeljauw met geroosterde wintergroenten en Beurre Blanc

Nog 15dagen en het is kerstavond!
Zijn jullie al bezig met het kerstmenu of de decoratie van de tafel?
Net zoals in de mode, zijn er ook trends te vinden qua decoratie voor Kerstmis.
Dit jaar zijn de trends echt heel uiteenlopend van zachte pastel kleuren tot traditioneel rood, of van “glitz and glamour” tot gewoon wit-zwart.
Hier zal het een mix zijn van strak wit met wat houtaccenten en masons jars gevuld met veenbessen en kaarsjes.

kabeljauw-geroosterde-groenten-beure-blanc-2

Maar je weet wat ze zeggen … van een schoon tafel kan je niet eten. Dus gaan we er voor zorgen dat op die mooie feestelijke tafel ook heerlijke gerechtjes komen. We hadden al 3 “easy peasy’ hapjes, een voorgerechtje met eend, een hoofdgerecht met fazant en nu een gerechtje voor mensen die liever vis eten als hoofdgerecht. Wat dacht je van een heel simpel stukje kabeljauw met geroosterde wintergroenten en een “chique” beurre blanc saus.

kabeljauw-geroosterde-groenten-beure-blanc-2

De groentjes kan je makkelijk enkele uren van te voren al in kleine blokjes snijden dan hoef je deze gewoon tijdens je etentje nog te roosteren. De vis hoeft slechts 10min in de oven te bakken en ook de saus duurt amper 10min. Dus ook hier weer “Preparation is the key to success”

quote

Ingrediënten groentjes + vis (4 personen)

  • 4 stukjes kabeljauwhaasje
  • 1 pastinaak
  • 1 rode biet
  • 200gr pompoen
  • 200gr raapjes (1 grote of 2 kleintjes)
  • 2 wortelen
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten beurre blanc

  • 1 sjalot (fijngesneden)
  • 1el witte wijnazijn (of gewone azijn)
  • Zeste van 1 citroen
  • 3el citroensap
  • 4el witte wijn
  • 1el water
  • 225gr boter (in blokjes gesneden)
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de pastinaak, pompoen, wortelen, raapjes en biet. Snij in gelijke kleine blokjes.
Pel de ui en look en snij fijn.
Doe alle groenten in een ovenschaal, overgiet met olijfolie en kruid met peper en zout.
Rooster de groenten ongeveer 45 a 50min in de oven. Hussel regelmatig door de groenten.
Indien de groenten iets te snel bruin worden, bedek dan met aluminiumfolie.

Terwijl de groenten in de oven staan te roosteren, kan je rustig aan de saus beginnen.
Doe de sjalot, azijn, citroensap, zeste van citroen en witte wijn in een kookpotje. Breng aan de kook. Laat zachtjes doorkoken tot er nog ongeveer 2el vloeistof in het kookpotje is.
Doe hierbij 1el water en laat nog even doorkoken.
Zet het vuur zachter en voeg een blokje boter toe, roer tot dit is gesmolten en voeg het volgende blokje toe. Doe hetzelfde met de rest van de boter. Blijf roeren tot de saus ietwat is ingedikt. Kruid met peper en zout.
Je zou de saus nog kunnen zeven maar dit is niet noodzakelijk.
Zet opzij, vlak voor het serveren kan je ze nog zachtjes terug opwarmen.

Verlaag de temperatuur van de oven naar 180graden. Je kan de groenten laten staan dan kunnen ze nog wat verder garen indien dit nodig is.
Vet een ovenschaal in met een beetje olie, leg hierin de stukjes kabeljauw en kruid met peper en zout.
Bak de vis ongeveer 10min in de oven (hangt af van de dikte van de vis).

Eenmaal de vis gaar dan kan je serveren.
Verdeel de geroosterde groenten over de borden en leg hierop een stukje vis. Je kan al een beetje saus op het bord lepelen of serveer apart.

Smakelijk !

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/hoofdgerechten/kabeljauw-met-geroosterde-wintergroenten-en-beurre-blanc/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.