«

»

Bericht afdrukken

Herfstrisotto met paddenstoelen

Als ik aan herfst denk dan denk ik aan de kleurenpracht van de bladeren aan de bomen, pompoenen en paddenstoelen. Van paddenstoelen op mijn bord was ik tot voor kort totaal geen fan, gewoon de textuur vond ik al “degoutant”. Dit jaar heb ik echter al een heleboel ingrediënten leren eten die ik vroeger totaal niet binnenkreeg en daar kan ik nu ook paddenstoelen bijrekenen. Het is begonnen met een simpel champignonsoepje dat verrassend lekker was en uiteindelijk heeft het geleid tot deze heerlijke romige herfstrisotto met goudbruin gebakken paddenstoelen.

herfstrisotto met paddenstoelen
Bij kookprogramma’s op TV wordt risotto altijd afgeschilderd als het moeilijkste gerecht om te maken. Om eerlijk te zijn, ik vind er helemaal niks moeilijk aan. Laat je dus vooral niet ontmoedigen om risotto te maken, je zou anders wat missen! Ik werk volgens de methode van een van mijn grote idolen nl. Jeroen Meus. De meeste maken risotto door steeds beetje bij beetje bouillon toe te voegen en constant te roeren. De versie van Jeroen Meus is totaal het uiterste door direct al de bouillon toe te voegen en amper te roeren. Deze versie lukt steeds bij mij.

Het geheim van deze goddelijke risotto is door bouillon toe te voegen van gedroogd eekhoorntjesbrood ook wel Porcini of Cepes genaamd. Deze kan je makkelijk vinden bij Albert Heijn of Colruyt.

herfstrisotto met paddenstoelen

Ingrediënten risotto (2 personen)

  • 150gr risottorijst
  • 3dl (warme) kipbouillon
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 2 takjes selder
  • 15gr gedroogd eekhoorntjesbrood (Porcini of cepes)
  • 3 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 30gr parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Citroensap

Ingrediënten gebakken paddenstoelen

  • 200 a 250gr mix van paddenstoelen/ champignons
  • Citroensap
  • enkele takjes peterselie
  • Peper en zout
  • 3el boter

Bereidingswijze risotto

Doe het gedroogd eekhoorntjesbrood in een kommetje, giet hierover heet water tot ze net onder staan. Laat 5min weken.
Na het kort weken, haal het eekhoorntjesbrood uit het water en hak deze fijn. Hou ook de bouillon hiervan bij.

herfstrisotto met paddenstoelen

Pel de ui en hak fijn.
Pel het teentje look en kneus het.
Was de takjes selder en snij fijn.

Verhit een stoofpot met een goede scheut olijfolie.
Stoof hierin de ui en selder 10min aan tot ze mooi glazig zijn. Let op !! Laat niet bruin worden. Roer regelmatig.

Doe de rijst bij de groentjes, roer enkele keren en laat 1min meebakken.
Blus met de hete bouillon en de bouillon van het eekhoorntjesbrood. Roer nog niet!

Doe de takjes tijm, laurierblad, gekneusd teentje look en de stukjes eekhoorntjesbrood bij de rijst.
Roer nu heel kort door de rijst. Zet het deksel op de pot en zet het vuur zachter.
Laat de risotto ongeveer 15min zachtjes sudderen, roer ondertussen niet in de pot.
Terwijl de risotto staat te sudderen, kan je de paddentoelen bakken.

**
Na ongeveer 15min is de risotto gaar. Nu mag je heel even roeren.
Proef even of de rijst effectief gaar is (er mag nog wel een beet aan zijn). Als je vindt dat hij nog iets gaarder mag zijn, zet het deksel terug op de pot en laat nog even garen.

Haal de kookpot van het vuur.
Vis er het teentje look, takjes tijm en laurier blad uit.
Breng de risotto op smaak met geraspte Parmezaanse kaas en een beetje citroensap.

Bereidingswijze gebakken paddenstoelen

Maak de paddenstoelen proper.
Snij de grotere champignons in schijfjes.

Verhit een pan en laat de boter hierin smelten.
Bak de champignons tot ze zacht zijn.
Haal de pan van het vuur en breng de champignons op smaak met fijngehakte peterselie, een beetje citroensap en peper en zout.

Doe de risotto in een diep bord of kommetje en lepel hierover een beetje van de gebakken champignons.

Smakelijk !!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/hoofdgerechten/herfstrisotto-met-paddenstoelen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


(verplicht)