Hebben jullie al eens bloemkool geroosterd in de oven?
Nee?
Zeker eens proberen, wat een smaakbommetje! De smaak van de groente blijft veel puurder dan wanneer je ze afkookt en geeft een lekker geroosterd smaakje.
Zelf ben ik opgegroeid met bloemkool in witte saus, elke dag kon ik het wel eten. Ik associeerde bloemkool ook enkel maar met witte saus, hoe kan je anders een bloemkool nog klaarmaken dacht ik …
Sinds ik met met blog ben begonnen (bijna 2 jaar geleden) heb ik de groente op enkele andere verrassende manieren ontdekt … als pizzabodem, in een kroketje, als couscous en nu ook geroosterd.
Voor dit super simpele gerechtje heb ik bloemkool samen met zoete aardappel geroosterd in de oven en daarna gemengd onder gekookte granen, blokjes appel en een frisse dressing op basis van citroen en peterselie. Wat een heerlijk voedzaam smaakbommetje!
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 2 a 3 zoete aardappelen
- 1kl gedroogde tijm
- 1 appel
- 250gr gemixte granen (of bulgur, quinoa, …)
- een klein bosje peterselie
- 1 teentje look
- citroensap
- 1el honing
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Schil de zoete aardappel en snij in kleine blokjes.
Snij de bloemkool in kleine roosjes.
Leg de blokjes zoete aardappel en de bloemkoolroosjes in een ovenschaal, overgiet met wat olijfolie en strooi hierover een beetje zout. Hussel een beetje door elkaar.
Bak de groenten ongeveer 30 a 35 in de oven tot ze mooi goudbruin gebakken zijn. Hussel tijdens het bakken een paar keer door de groenten.
Ondertussen kan je de granen afkoken.
Ook de dressing kan je vlug even in elkaar flansen.
Hak de peterselie fijn.
Pel de look en hak fijn.
Meng de peterselie met de look en voeg hierbij enkele eetlepels olijfolie en honing. Breng op smaak met citroensap (2 a 3el) en kruid met peper en zout.
Giet de granen af, meng met de geroosterde groenten en giet hierbij de dressing. Meng nog even en serveer direct.
Smakelijk !
Lijkt me heerlijk en gezond!
Ja zeker en vast 😁