Gourmet hotdogs is één van de trends van de afgelopen maanden. Geen gewone hotdogs meer met een simpele worst tussen een broodje afgewerkt met een ruime hoeveelheid mosterd, mayonaise of ketchup … nee hotdogs worden naar een iets hoger “culinair” niveau gebracht.
De grondlegger van dit fenomeen in Belgie is toch wel “mijn idool” Jeroen Meus. Sinds kort heeft hij een hotdog restaurant “Wurst” geopend in Leuven. Met dit concept stond hij ook op Werchter en wat een succes … Lag het aan zijn bekendheid? Of zijn de mensen een gewone saaie hotdog beu?
Het zal wel een combinatie van beide zijn.
Omdat Leuven niet bij de deur is, ben ik er spijtig genoeg nog niet geraakt dus heb ik zelf maar geprobeerd om een hotdog te pimpen. Hij is misschien niet zo culinair hoogstaand als die van Jeroen maar hij is wel heel lekker zonder al te vettig te zijn met simpele alledaagse ingredienten.
Ingrediënten hotdogs (2 personen)
- 2 kippenworsten*
- 60ml ketjap of sojasaus
- 1 teentje look (fijngehakt)
- 2el limoensap
- 2el honing
- 2 broodjes / sandwiches
- olijfolie
Ingrediënten afwerking
- 1/4 verse ananas
- 100gr mais (ik gebruikte jonge mais van Hak)
- gember (ongeveer 5gr)
- 100gr bacon
Bereidingswijze hotdog
Meng de ketjap, fijngehakte look, limoensap en honing
Doe enkele inkepingen in de worsten (snij ze niet helemaal door) en wrijf de worsten in met de marinade.
Je moet nog wat overhouden van de marinade voor bij het mais-bacon-ananas mengeling.
Laat de worsten 30 a 60min marineren in de koelkast.
Verhit een pan of grillpan met een scheutje olijfolie en bak hierin de worsten gaar. Ik begin met een heel hete pan zodat de buitenkant mooi wordt gegrild en zet daarna het vuur zacht zodat ze binnenin zachtjes kunnen garen.
Ondertussen kan je het mais-bacon-ananas mengsel maken.
Bereidingswijze afwerking
Verhit een pan (zonder vetstof) en bak hierin de bacon even aan. Zet daarna even opzij.
Verwijder de schil van de ananas en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
Hak de gember fijn.
Giet de mais in vergiet en spoel even met koud water.
Doe de gember, mais en ananasblokjes in een stoofpotje en laat dit zachtjes opwarmen (ongeveer 10min) zodat de ananas zachter wordt. Probeer wel regelmatig te roeren.
Als de worsten bijna klaar zijn, haal dan het stoofpotje met het mais-bacon-ananas mengeling van het vuur. Voeg hierbij de bacon en 3 a 4el van de marinade, meng even goed.
Snij de broodjes open, leg hiertussen de worst en lepel hierop een beetje van het mais-bacon-ananas mengeling.
En nu aanvallen !!!
*Ik heb voor deze hotdogs kippenworsten gebruikt omdat ik deze nu eenmaal liever eet maar je kan ook gewoon varkensworsten gebruiken.