Gevulde aubergines met gehakt en rijst

Gevulde aubergines met gehakt en rijst

Toen ik vorig jaar enkele dagen in Istanbul was, zag ik overal op de menukaarten “eggplant” staan. Ik had geen idee welke groente ik mij hierbij moest voorstellen, ook mijn gezelschap aan tafel had totaal geen idee. Zelfs na het gegeten te hebben, had ik nog altijd geen idee wat dit nu eigenlijk was, maar het was wel lekker. Aangezien mijn internet amper werkte, kon ik het ook niet opzoeken.

Gevulde aubergines met gehakt en rijst

Terug thuis moest ik het natuurlijk direct opzoeken en het is uiteindelijk gewoon aubergine. Deze groente had ik om eerlijk te zijn zelf nog nooit bereid, dus dit is dan ook weer op mijn ondertussen superlange “to cook” lijst komen te staan.

Gevulde aubergines met gehakt en rijst

Toen ik vorige week door mijn foto’s van Istanbul aan het scrollen was op mijn smartphone, kwam ik weer de foto’s van de “eggplant” gerechtjes tegen en had ik zin om deze groente ook eens klaar te maken.  Maar hoe en in wat? Het moest vooral iets simpel zijn aangezien ik doodop was na een drukke werkdag en dit is het geworden … gevulde aubergine met rijst en gehakt.

Ingrediënten ( 4 personen)

  • 4 aubergines
  • 300gr gehakt
  • 200gr rijst
  • 2 tomaten
  • 1/2 ui
  • 1 teentje look
  • 1 el tomatenpuree
  • Geraspte kaas
  • 1el oregano (gedroogd)
  • 1el Basilicum (vers of gedroogde)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Pel de ui en snij fijn (gebruik maar een halve ui)
Snij de tomaten in kleine blokjes
Kook de rijst zoals op de verpakking.
Snij de aubergine in de lengte in de helft en hol uit. Hol niet te veel weg, zorg dat de aubergines nog kunnen blijven staan. Snij het vruchtvlees van de aubergine in kleine blokjes. Hou de uitgeholde aubergines bij, deze gaan we nog opvullen.

Verhit een pan en pak hierin de gehakt rul.
Als het gehakt gaar is, voeg 1el tomatenpuree toe en laat even meebakken.

Verhit een ruime stoofpot met een scheutje olijfolie. Bak hierin de ui glazig samen met de uitgeperste look. Roer regelmatig.
Voeg de blokjes tomaat en aubergine toe, en laat 10min zachtjes bakken (roer regelmatig).
Haal van het vuur.

Voeg nu het gebakken gehakt bij het tomaten-aubergine mengsel en meng goed.
Voeg ook de gekookte rijst toe. Kruid met oregano, basilicum, peper en zout.
Zorg dat alles goed is gemengd.

Verwarm de oven voor op 180graden.

Vul de uitgeholde aubergines met het mengsel en werk af met een handvol geraspte kaas.
Leg de aubergines in een ovenschaal.

Bak de aubergines ongeveer 25 a 30min in de voorverwarmde oven.

Serveer meteen.

Laat het smaken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.