«

»

Bericht afdrukken

Geroosterde kip met champignons en tijm

Ik kon het niet laten, nog een gerechtje voor op het feestmenu. Tja, dat krijg je met een “christmasholic’ als mezelf.
Elke kerstverslaafde kent natuurlijk de aflevering van Mr. Bean en zijn kalkoen, ik denk dat je daar niet eens verslaafd aan Kerstmis voor hoeft te zijn.
Geïnspireerd door die gevulde kalkoen, heb ik dit gerechtje gemaakt. Oke, er is geen kalkoen te bespeuren maar wel kip (bijna hetzelfde he) die ook opgevuld wordt.

geroosterde-kip-2

Het is dan misschien niet het meest “fancy” gerechtje van allemaal maar wel eentje dat iedereen zeker zal smaken. Je hoeft niet heel je ijskast vol te stouwen, enkel de kip wat champignons en enkele smaakmakers en “that’s it.
Nadat je vulling is gemaakt, vul je de kip op, steek je ze in de oven en “done”.
En om in de traditionele lijn verder te gaan, serveer de kip met kroketjes en “oldschool” gevulde appels met veenbessen, succes gegarandeerd.

appel-met-veenbessen-2

Ingrediënten

  • 1 hele kip
  • 250gr champignons
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • verse tijm
  • 1/2 citroen + zeste
  • Peper en zout
  • Olijfolie of boter

Bereidingswijze

Pel de ui en hak fijn, idem voor de look
Maak de champignons proper en snij ze fijn.

Verhit een stoopotje met een goede scheut olijfolie of een klontje boter
Fruit hierin de ui en look aan tot de ui mooi glazig is, laat niet bruin worden.
Doe hierbij de champignons en bak deze mooi goudbruin.
Breng op smaak met enkele blaadjes tijm, de zeste van een halve citroen en peper en zout.
Haal van het vuur.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Giet een beetje olijfolie in een braadschaal/ ovenschaal.
Leg de kip met de borst naar boven voor je.
Til het vel met je handen voorzichtig los, zodat de huid van de kip loskomt van het vlees.
Giet hierin een beetje olijfolie en duw er een beetje van de vulling in.
Kruid de holte van de kip met peper en zout, vul op met de rest van de vulling samen met een takje tijm en sluit de holte met een halve citroen.
Bind de poten samen.

Leg de kip in de braadschaal/ ovenschaal.
Overgiet met olijfolie en en kruid met peper en zout.
Bak de kip ongeveer 60 a 70min tot ze gaar is. Het braadsap dient helder te zijn

Smakelijk!

Extra voor de appeltjes met veenbessen >
De veenbessen maak je door deze in een kookpotje te doen met een scheutje water en enkele eetlepels suiker. Zet op een zacht vuurtje zodat deze kunnen openpoffen. Proef ze en voeg eventueel nog wat suiker toe. De veenbessen kan je makkelijk op voorhand al maken.
De appels halveer je, verwijder het klokhuis, leg ze in een ovenschaal. Leg op enkele appelhelft een beetje boter en gaar ze in de oven (180 graden) in ongeveer 15min. Indien je nog plaats in de oven hebt naast de kip, kan je de appeltjes de laatste 15min hierbij zetten.
Haal ze uit de oven en vul de appels op met een beetje veenbessen.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/hoofdgerechten/geroosterde-kip-met-champignons-en-tijm/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*