«

»

Bericht afdrukken

Geroosterde kabeljauw met romesco saus

Wat 4 dagen rust en zeelucht met een mens kunnen doen … helemaal herboren teruggekomen en “ready to kick some ass”. Conclusie, dit moet ik meer doen in de toekomst 🙂 …
Niet alleen heeft de zeelucht mij wat rust en energie gegeven, ook tonnen vol inspiratie voor de blog. En dan heb ik het niet alleen over receptjes maar vooral over de lay-out die dringend aan vernieuwing is. Na 2,5 jaar, is het tijd voor iets nieuws, blijven stilstaan is geen optie. Ik weet dus zeker wat te doen de komende weken maar helemaal herboren zoals ik ben, gaat me dit lukken toch zeker dat er begin september terug een rust weekend is ingepland.

kabeljauw-romesco-1

Dat was even een zijbruggetje nu “time to cook” met vis is in de hoofdrol. Of wat had je gedacht na een weekendje kust?
Ik kon me niet weerhouden om zondag vlak voor het naar huis rijden nog even een bezoekje te brengen aan de vistrap van Oostende. Wat verse garnalen voor een tomaat-garnaal en een rijkelijk stuk kabeljauw, niet de goedkoopste vis die er bestaat maar wel de lekkerste naar mijn mening en eindeloos te combineren.
Gewoon gebakken in de pan met een krokant korstje van ei en bloem, dat is voor mij echt nostalgie en blijft een toppertje. Iets minder traditioneel is deze zuiderse versie met een typisch Catalaanse romesco saus afgewerkt met een mix van olijven, amandelen en ansjovis. Wederom een smaakbommetje!

kabeljauw-romesco-1

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 stukjes kabeljauwfilet
  • 140gr olijven (mix van groene en zwarte) – gehalveerd
  • 70gr amandelschilfers (geroosterd)
  • 5 ansjovisfilets (fijngehakt)
  • enkele takjes peterselie (fijngehakt)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten romesco saus

  • 2 rode paprika’s
  • 2 tomaten
  • 3 teentjes look
  • 70gr amanadelen
  • 2el azijn
  • 1tl gerookt paprikapoeder
  • 60ml olijfolie
  • snuifje cayennepeper
  • Zout

Bereidingswijze

Begin met het maken van de saus.
Verwarm de oven voor op
Snij de tomaat in kwarten.
Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika’s en snij in grove stukken.
Pel de ui en snij grof.
Pel de look en kneus de teentjes.
Leg deze groenten op een bakplaat, overgiet met een scheutje olijfolie en hussel even kort.
Bak ongeveer 20 a 25min tot de groenten mooi gaar zijn.
Ondertussen kan je de amandelen roosteren in een pan zonder vetstof.
Eenmaal de groenten mooi gaar zijn, haal uit de oven en doe ze in een blender samen met de geroosterde amandelen, azijn, paprikapoeder, olijfolie en een snuifje cayennepeper. Mix tot een mooie gladde saus en kruid eventueel bij wat zout.
Is de saus iets te dik, voeg nog een scheutje olijfolie of een water toe.
Zet even opzij.

Verhoog de oventemperatuur naar 200 graden.
Leg de kabeljauwfilets in een ovenschaal, overgiet met een scheutje olijfolie en kruid met peper en zout.
Bak de kabeljauw 8 a 10min in de oven (afhankelijk van de grootte en dikte van je stuk vis)

Ondertussen kan je de amandelschilfers roosteren.
Halveer de olijven, hak de ansjovisfilets en peterselie fijn.
Meng de olijven, ansjovis, peterselie, amandelschilfers en 3 a 4el olijfolie. Kruid eventueel met wat peper en zout.

Serveer de vis met enkele eetlepels van de romesco saus en werk af met het mengsel van olijven, ansjovis en amandelen.

Smakelijk!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/hoofdgerechten/geroosterde-kabeljauw-met-romesco-saus/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


(verplicht)