«

»

Bericht afdrukken

Bloemkoolpizza met pancetta, courgette en muntpesto

Wat je tegenwoordig allemaal met een simpele bloemkool kan maken … ik kan het niet meer bijhouden. Vroeger in mijne tijd 🙂 werd bloemkool gewoon met witte saus klaargemaakt en daar hield het op. Nu gebruiken we deze koolgroente om een gezonde witte saus te maken of we raspen ze heel fijn om als couscous/rijst te serveren. Ik maakte vorig jaar ook heerlijk lichtje bloemkoolkroketjes. Nu gaan we nog een stap verder en maken we bloemkoolpizza … makkelijk, licht en gezond

bloemkoolpizza met courgette en pancetta

Ingrediënten bloemkoolpizza (+/- 6 pizza’s)

  • 1 bloemkool
  • 150gr amandelmeel
  • 60gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eieren
  • peper en zout

Ingrediënten muntpesto

  • 1 bosje munt (enkel de blaadjes)
  • enkele takjes peterselie
  • Citroen
  • 25gr amandelmeel
  • 125ml olijfolie

Ingrediënten Afwerking

  • 12 sneetjes pancetta
  • 2 courgettes
  • ricotta

Bereidingswijze Bloemkoolpizza

Doe de bloemkoolroosjes in een blender en maal tot fijne kruimels. Je kan best met porties werken.

bloemkoolpizza met courgette en pancetta

Doe de bloemkoolkruimels in een ruime mengkom samen met het amandelmeel, Parmezaanse kaas en een beetje peper en zout.
Kluts de eieren en doe die bij het bloemkoolmengsel. Meng goed. Het ziet er nu redelijk kruimelig uit maar normaal door het ei plakt het mengsel wel.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat zeker de bakplaat tijdens het voorverwarmen in de oven zodat wanneer de pizza’s in de oven kunnen dat ze direct op een heet oppervlak kunnen bakken.

Om de pizza’s makkelijk in de oven te leggen, heb ik eerst een grote vel bakpapier in 6 stukken geknipt.
Op elk stuk heb ik een een ronde getekend (diameter ongeveer 16cm)  zodat ik mooie ronde pizza’s kon maken.
Doe 2 a 3el eetlepels van het bloemkoolmengsel op het stuk bakpapier, duw met je vingers dit mengsel wat platter en vorm zo een mooie ronde pizza van ongeveer 5mm dikte.

bloemkoolpizza met courgette en pancetta bloemkoolpizza met courgette en pancetta

Leg de pizza’s op de hete bakplaat en bak ze ongeveer 20min tot ze mooi goudbruin zijn.
(ondertussen kan je de muntpesto maken)

Haal de goudbruine pizza’s uit de oven werk ze af (zie hieronder)

Bereidingswijze Muntpesto + Afwerking

Snij dunne sliertjes van de courgette (vermijd de pitjes binnenin). Ik heb dit met behulp van een dunschiller gedaan.
Doe de sliertjes in een kommetje en strooi hierover een beetje zout. Zet 20min opzij.

Voor de muntpesto, doe de blaadjes van de munt, enkele blaadjes peterselie, amandelmeel, olijfolie en een beetje citroensap in een blender. Mix glad. Breng eventueel op smaak met peper, zout of extra citroensap.

Wring de courgette een beetje uit en drapeer de slierten over de bloemkoolpizza. Leg genoeg courgette op de pizza omdat ze nog enorm zullen slinken in de oven.
Scheur de pancetta in stukjes en verdeel over de pizza’s. Schuif de pizza’s nog 3 a 5min in de oven (200 graden).

Haal de bloemkoolpizza’s uit de oven, werk de pizza af met een beetje muntpesto en ricotta.

En nu smullen maar!

bloemkoolpizza met courgette en pancetta

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/hoofdgerechten/bloemkoolpizza-met-pancetta-courgette-en-muntpesto/

1 reactie

  1. Hans Broeckx

    Hoi Elien!

    Bloemkoolpizza’s zijn ideaal voor een low-carb dieet, dus ik zie posts als deze graag verschijnen! 😀
    Wel had ik nog vraagjes:
    – Had je de bloemkool voorgegaard of gebruik je de rauwe korrels in de bodem?
    – Hoe zat het met de structuur van de bodem? Stevig of viel ie wat uiteen?

    Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


(verplicht)