«

»

Bericht afdrukken

Aardappelsalade met asperges, gerookte zalm en hazelnoot dukkah

Dit ziet er een doodnormale aardappelsalade met asperges en zalm uit … maar dat is “ie” zeker niet en dat komt allemaal door de “dukkah”.
Vind ik altijd leuk, van iets doodnormaal en alledaags toch iets speciaal maken en zo in contact komen met andere keukens en smaken.
Met dukkah, dompelen we ons helemaal in de Arabische keuken meer bepaald die van Egypte. Het is een mengsel van geroosterde noten en specerijen en is heerlijk op een gekookt eitje of als korstje op een stukje vis of vlees.

En ook in deze simpele salade komt deze rokerige specerijenmix helemaal tot zijn recht en geeft wat extra smaak en punch. Iets wat ik afgelopen week wel kon gebruiken aangezien ik een serieus griepje en verkoudheid had opgelopen. Zowel ikzelf als mijn smaakpapillen hadden die extra punch echt nodig om toch met smaak te kunnen eten :-)

Aardappelsalade met asperges dukkah-1

Ingrediënten (4 personen)

  • 1kg krieltjes
  • 1 bussel groene asperges
  • 1 avocado
  • 300gr warmgerookte zalm (of gewone gerookte zalm)
  • enkele takjes peterselie en munt
  • 1 citroen
  • 4 eieren
  • 1 granaatappel
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Ingrediënten hazelnoot dukkah

  • 75gr hazelnoten
  • 100gr amandelen
  • 2el korianderzaadjes
  • 1el komijnzaadjes
  • 1tl zout
  • 1tl peper

Aardappelsalade met asperges dukkah-1

Bereidingswijze

Begin met het maken van de dukkah.
Verhit een pan (zonder olie) en rooster hierin de hazelnoten tot het velletje begint los te komen.
Leg ze op een keukenhanddoek en wrijf goed zodat de velletjes helemaal loskomen. Hak de hazelnoten grof
Rooster in dezelfde pan ook de amandelen en hak ze dan fijn.
Doe in dezelfde pan de koriander- en komijnzaadjes en rooster ze heel kort (hun aroma zal vrijkomen). Laat ze vooral niet aanbranden.
Heb je een vrijwel dan kan je de kruiden zo tot poeder wrijven/duwen, gebruik anders een blender.
Meng dan de gehakte noten met de kruiden, peper en zout. Zet opzij.

Breng een kookpot met water aan de kook met een snuifje zout
Halveer de krieltjes en kook ze gaar in het water. Giet dan af

Verhit ondertussen een pan met een scheut olijfolie.
Verwijder het harde gedeelte van de asperges en snij in stukjes van 3 a 4cm.
Bak de asperges in pan tot ze lekker beetgaar zijn. Kruid ze een beetje met peper en zout.

Ondertussen kan je ook de avocado in blokjes snijden.
De pitjes uit de granaatappel “kloppen’ of uitlepelen.
De peterselie en muntblaadjes fijnhakken.
Kook of pocheer de eieren (het lekkerste is dat de dooier nog lopend is)

Meng de krieltjes met de asperges, blokjes avocado, pitjes van de granaatappel, fijngehakte peterselie en munt en 4el van de dukkah. Meng voorzichtig.
Breng op smaak met de zeste van citroen, een beetje citroensap en eventueel nog wat peper en zout.

Verdeel de salade over de border. Beleg met stukjes zalm en een eitje.
Eventueel kan je hierover nog wat dukkah strooien

Tip! Nog dukkah over, deze kan je makkelijk enkele weken bewaren in een luchtdicht doosje.

Smakelijk!

Aardappelsalade met asperges dukkah-1

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/hoofdgerechten/aardappelsalade-met-asperges-gerookte-zalm-en-hazelnoot-dukkah/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


(verplicht)

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>