Kerstmis zit er (spijtig genoeg) weer op, op naar het volgende feestje … Oudjaar!
Traditie getrouw kruip ik normaal achter de kookpotten, echter dit jaar zullen er niet veel kookpotten te bespeuren zijn. Ik ga het mezelf eens iets makkelijker maken deze keer, door te kiezen voor steengrill.
Niet dat ik het mezelf de afgelopen jaren heel moeilijk heb gemaakt, ik koos resoluut
voor gerechtjes die grotendeels op voorhand konden klaargemaakt worden en
waaraan ik gewoon tijdens het eten nog vlug een laatste hand moest leggen.
Toch is het en blijft het wel een werkje zo’n menu, een plezant werkje weliswaar (vind ik toch)! Maar dit jaar kies ik eens resoluut voor gemakkelijkheid
Aan het hoofdgerecht ga ik dus dit jaar amper werk hebben (buiten de bijgerechtjes) tijd genoeg om mij volop te smijten op de hapjes en dessert. Over het nagerecht ben ik nog volop aan het nadenken, te veel ideeƫn die door mijn hoofd momenteel spoken.
De hapjes daarentegen, daar ben ik ondertussen wel vrij zeker van en daar zijn deze open sushi hapjes met tonijnsla een onderdeel van. Noem het eigelijk “luie” sushi of sushi gemaakt door iemand die totaal geen sushi’s kan rollen š dus maken we er maar open sushi’s van (dacht ik zo). Je moet er toch maar opkomen!
IngrediĆ«ntenĀ (+/- 10 a 12 hapjes)
- 350gr sushirijst
- 2el azijn (of rijstazijn)
- 1el zwarte sesamzaadjes
- nori vellen
- zout
Ingrediƫnten tonijnsla
- 200gr tonijn (uit blik)
- 1el mayonaise
- 3el griekse yoghurt
- 1.5tl chilisaus)
- 1 lente-uit (fijngehakt)
- peper en zout
Bereidingswijze
Bereid de sushirijst zoals vermeld op de verpakking.
Laat volledig afkoelen.
Meng alle ingredienten voor de tonijnsla.
Meng de afgekoelde sushirijst met de sesamzaadjes, azijn en zout. Meng kort.
Snij reepjes van de nori vellen.
Neem een nori vel en lepel in het midden 1el van de sushirijst gevolgd door een lepeltje van de tonijnsla.
Vouw de nori vel langs beide kanten naar boven.
Serveer direct.