Geroosterde aardperen met aioli

geroosterde aardperen met aioli

Oké, er bestaan leukere maanden dan de maand januari. Het is koud, we zitten echt nog midden in de winter, de zomer lijkt zo ver weg, niets echt om naar uit te kijken. Dus ja, er bestaan echt leukere maanden.
Ik bekijk het langs de “foodie side”, de maand januari mag misschien somber zijn, deze maand brengt ook lekkere echte winterse groentjes op ons bord. Alle soorten kolen, witloof, spruitjes, paddenstoelen, pastinaak zijn weer volop in aanbod om zo een lekker winters maaltje op tafel te toveren. Mijn persoonlijke favoriet is zonder twijfel aardpeer, ik ben er verzot op. Het is nog maar 3 jaar geleden dat ik deze “vergeten groente” pas echt heb ontdekt.

geroosterde aardperen met aioli

Die heerlijke aardse notige smaak van de aardperen past perfect in een lekkere
winterse stoemp (zie recept) of in soep (zie recept).
Naast koken, kan je aardperen ook perfect roosteren in de oven en zo kan je
een perfect en heel makkelijk hapje creëeren. Mix daarbij nog vlug een frisse aioli in elkaar en nog een drankje en de apero time kan beginnen!

geroosterde aardperen met aioligeroosterde aardperen met aioli

Ingrediënten (4 personen)

  • 500gr aardperen
  • 100ml olijfolie + extra voor de ovenschaal
  • 1 eigeel
  • 1/2 tl mosterd
  • 1tl look (fijngehakt)
  • 1tl citroensap
  • snuifje gerookt paprikapoeder
  • zout

Bereidingswijze

Was de aardperen goed en snij in kwarten.
Kook de aardperen eerst 10min in water.
Giet af.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe een royale scheut olijfolie in een ovenschaal en zet meteen tijdens het voorverwarmen
in de oven zodat de olie warm kan worden.
Als de oven op temperatuur is, haal voorzichtig de ovenschaal uit de oven.
Leg hierin de aardperen en strooi hierover wat zout.
Bak de aardperen ongeveer 30min in de oven.
Probeer tijdens het bakken 1 a 2x even te husselen door de aardperen.

Voor de aioli
Doe de mosterd, fijngehakte look en eigeel in een kom en klop even los.
Voeg de olie (100ml) in een straaltje toe en klop terwijl goed met een garde
tot je een mooi gebonden en dik sausje hebt.
(Je kan dit eventueel ook met een mixer doen)
Breng op het laatste op smaak met wat citroensap, een snuifje zout en gerookt paprikapoeder.
Meng nog even goed.

Haal de geroosterde aardperen uit de oven en serveer direct met de aioli.

Smakelijk!

geroosterde aardperen met aioli

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.