Ik ben tegenwoordig helemaal verzot op citrusvruchten. Ik heb ondertussen al 2 receptjes op de blog gesmeten met citrusvruchten nl. de sinaas-meringuetaart en de citrus smoothie met aardbei. En vandaag doe ik er nog een recept bij met citrus, meer bepaald met deze heerlijke frisse yoghurtcake met pompelmoes.
Wisten jullie trouwens dat pompelmoezen op hun best zijn tijdens de winterperiode van januari tot maart?
En nog een wist-je-datje, dat een halve pompelmoes minstens 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C bevat.
Ik gebruikte voor deze cake, de sappige zoete pompelmoezen van het “Florida” merk. De naam laat het al vermoeden, deze komen uit de Amerikaanse staat Florida. Je kan deze pompelmoezen in de meeste grote supermarkten terugvinden nl. Colruyt, Delhaize, Carrefour.
Ingrediënten Cake
- 195gr patisseriebloem
- 200gr vanillesuiker (of gebruik gewone suiker + vanille extract)
- 3 eieren
- 2 TL bakpoeder
- 245gr magere yoghurt
- 1 pompelmoes (zeste + 80ml sap)
- 120ml kokosolie (gesmolten)
- zout
Ingrediënten glazuur
- 125gr poedersuiker
- 2 a 3 el pompelmoessap
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Vet een cakevorm in met een beetje olie/boter en leg bakpapier op de bodem + 2 zijkanten.
Snij de zeste van de pompelmoes en hak deze fijn.
Pers de pompelmoes uit en meet 80ml af. Giet de rest van het sap niet weg, dit heb je nog nodig voor het glazuur later
Doe de bloem, bakpoeder en snuifje zout in een kom en roer dit even om.
Meng in een ruime mengkom (van je keukenmachine) de yoghurt, suiker, eieren, gesmolten kokosolie pompelmoeszeste en pompelmoessap.
Voeg rustig de bloem toe en roer (of mix met je keukenmachine) tot alles goed gemengd is.
Doe het deeg in de ingevette bakvorm.
Bak de cake in de voorverwarmde oven gaar in ongeveer 45 a 50min.
Check met een sateprikker of de cake gaar is (er mag geen deeg meer aan de prikker plakken)
Haal de cake uit de oven en laat even afkoelen.
Snij eventueel met een dun mesje de zijkanten los en haal de cake uit de vorm en laat verder afkoelen.
Afwerking
Als de cake afgekoeld is, kan je de glazuur maken.
Doe de poedersuiker in een kommetje en voeg ongeveer 2 a 3el pompelmoessap toe. Meng goed tot je een dik papje krijgt. Voeg eventueel nog een eetlepel toe als je nog geen papje krijgt. Voeg niet te veel sap toe anders blijft de glazuur niet kleven.
Zet de cake op een rooster. Leg onder het rooster een groot stuk keukenpapier.
Giet de glazuur over de cake en laat drogen.
Als de glazuur opgedroogd is, kan je de cake serveren.
Geniet er van !!
Ter info > De structuur van deze cake is iets vaster dan een gewone cake
Tip > je kan makkelijk zelf vanillesuiker maken. Als je een receptje maakt waarvoor je een vanillepeul moet uitschrapen, doe dan de vanillestok in een ruime pot en voeg hierbij gewone suiker. Na enkele dagen zal je merken, dat de suiker, de vanillesmaak heeft overgenomen.
hoi eline,
wat een leuke tip voor de cake!
en gezonder dan een andere cake dus een stukje meer kan geen kwaad 🙂
dank voor receptje!