Aardbeien … ik kan er geen genoeg van krijgen. Wat zijn ze toch lekker!
Het begint al ‘s ochtends bij mijn yoghurt en granola of op mijn havermoutpapje.
In de namiddag eet ik ze gewoon zo als snel gezond tussendoortje en
soms gaat er ‘s avonds ook nog wel portie in.
En in het weekend tijdens m’n bakmomentjes passeren ze ook vaak de revue.
Aardbeien gaan nu eenmaal heerlijk in baksels 🙂
Zo bakte ik onlangs deze heerlijke yoghurtcake met aardbeien.
In de cake zitten aardbeien en bovenop is er nog een rijkelijke aardbeienroom.
Een ware overload dus! Maar wie eet ze nu niet graag?
Yoghurt in cake, vind ik persoonlijk een heel goed toevoeging.
De yoghurt zorgt voor een frisse toets met al die zoetigheid en maakt je cake heerlijk fluffy en vooral niet te droog. De textuur van een yoghurtcake mag je vooral niet vergelijken met een gewone cake, hij is iets vaster en smeuiger.
Ingrediënten cake
- 150gr suiker
- 160gr boter (op kamertemperatuur)
- zeste van 1 citroen
- 3 eieren
- 250ml yoghurt
- 270gr patisseriebloem + 1el extra
- vanille essence
- 100gr aardbeien (kroontjes verwijderd)
Ingrediënten aardbeienroom
- 150gr aardbeien
- 75gr suiker
- 2el citroensap
- 250ml room
- 2el poedersuiker
Bereidingswijze
Verwarm de oven oven voor op 175 graden.
Beleg de bodem van een cakevorm/springvorm met bakpapier.
Vet de randen in.
*
Doe de boter, suiker en zeste van citroen in een mengkom (van je keukenmachine als je die hebt).
Klop licht en luchtig.
Voeg een voor een de eieren toe en meng steeds goed.
Giet de yoghurt bij dit mengsel (het is normaal dat het deeg er geschift uitziet)
Voeg de bloem in porties bij het deeg en meng tot een mooi glad deeg.
Halveer de aardbeien en doe hierbij 1el bloem, meng voorzichtig en spatel de aardbeien onder het deeg.
Giet het deeg in de bakvorm en bak ongeveer 50 a 60min in de oven.
Check met een sateprikker of de cake gaar is.
Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.
*
Terwijl de cake bakt, kan je aan de aardbeiencompote voor de room beginnen.
Doe de aardbeien, suiker, citroensap en 2el water in een kookpotje.
Zet op een middelhoog vuurtje en laat zachtjes sudderen tot de aardbeien tot moes zijn gekookt.
Mix de aardbeien + het vrijgekomen sap tot een gladde saus.
Laat volledig afkoelen.
*
Als de aardbeiensaus is afgekoeld, klop dan de room met 2el poedersuiker stijf op.
Spatel dan de aardbeiensaus voorzichtig door de room.
Smeer de aardbeienroom bovenop de afgekoelde cake.
Werk de cake eventueel af met nog wat overige aardbeien en amandelschaafsel.
Smullen maar!