Speculaascake met peer

speculaascake met peer re-1

De halloween gekte is gelukkig weer achter de rug en het volgende staat weer voor de deur nl. Sinterklaas. We kunnen ons weer allen ziek gaan eten in chocolade, marsepein en speculaas.
Laat die laatste nu echt één van mijn zwaktes te zijn!
Ik heb trouwens sinds kort iets bijgeleerd over speculaas of moet ik speculoos zeggen …

speculaascake met peer re-1

Het woord speculaas dateert uit 19e eeuw en komt uit Nederland waar ze de “duurdere” speculaaskruiden konden gebruiken. In Belgie waren deze kruiden veel duurder in aankoop, omdat Nederland deze uit hun kolonies kon importeren. Wij creëerden daarom een recept zonder deze dure specerijen en noemden de koekjes daarom van Speculoos (loos > zonder de specifieke kruiden).
Speculoos wordt gemaakt met kandijstroop en gekarameliseerde suiker en heel soms ook kaneel.
Voila, dat weten we dan ook weer :-), soms hou ik er wel eens van om in het verleden te duiken om te zien waar een naam vandaan komt.

speculaascake met peer re-1

Met deze uitleg, kan ik wel met zekerheid zeggen dat deze cake met peer wel degelijk een speculaascake is. Er zitten namelijk de typische speculaaskruiden in verwerkt meer bepaald kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Nee, je hoeft echt niet al deze specerijen apart te kopen, de meeste supermarkten verkopen ondertussen potjes met speculaaskruiden/ koekkruiden.

speculaascake met peer re-1

Ingrediënten

  • 200gr havermeel*
  • 100gr rietsuiker (of gewone suiker)
  • 4 eieren
  • 3el speculaaskruiden
  • 50gr roomboter (op kamertemperatuur)
  • 50gr yoghurt
  • 1 1/2tl baking soda
  • 1 a 2 peren

Extra > cakevorm + bakpapier
*havermeel kan je makkelijk zelf maken door havermout fijn te malen in een blender/ foodprocessor

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een cakevorm en beleg de bodem met bakpapier.

Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij in reepjes.

Meng het havermeel met de speculaaskruiden en baking soda. Zet even opzij.

Klop de boter met de suiker romig.
Voeg één voor één voor de eieren toe en meng steeds goed.
Doe hierbij ook de yoghurt, meng terug even.
Voeg als laatste het mengsel van havermout toe en meng nog even goed.

Giet het deeg in de cakevorm. Leg bovenop de reepjes peer en duw iets aan.
Bak de cake ongeveer 30 a 35min.
Check met een sateprikker of de cake binnenin gaar is.

Laat de cake afkoelen in de vorm alvorens de cake te ontvormen.

Bewaar de cake luchtdicht

speculaascake met peer re-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.