«

»

Bericht afdrukken

Shortbread koekjes met geroosterde rabarber & vanilleroom

Whoop Whoop rabarber is back in business en daar ben ik nu eens dolgelukkig mee. Gelukkig worden van zoiets simpel, ja het kan 😄. Ik ben nu eenmaal verzot op rabarber al van kindsbeen af. Niet dat ik zo iemand was dat met een stok rabarber gedoopt in de suiker in de hand liep, nee dat was iets te zurig voor mij.
Bij mij was het in de vorm van mama’s rababermoes met sinaasappel … nostalgie ten top!
Maar rabarber is meer dan de moes dat je ermee kan maken, in gebak komt deze groente pas helemaal tot zijn recht. De zurigheid in contrast met het zoete … heerlijk!
Ook in dit dessertje is er het heerlijke contrast tussen het zurige, zoete en krokante. Een typische Engels Shortbread koekje met daarop een “klets” zoete vanilleroom afgewerkt met geroosterde rabarber … kwijl kwijl kwijl!

Shortbread rabarber vanilleroom-1

Een dessertje waarvan je elk onderdeel makkelijk op voorhand kan maken en net voor het serveren hoeft samen te stellen. Of je laat je gasten het zelf samenstellen door gewoon alles op tafel te zetten 😄

Shortbread rabarber vanilleroom-1

Ingrediënten koekjes (ongeveer 18 a 20)

  • 325gr patisseriebloem + extra om het deeg uit te rollen
  • 1el bakpoeder
  • 4el suiker
  • 125gr boter (hard & in blokjes)
  • 1 citroen (zeste)
  • 1 ei
  • 125ml room
  • vanille essence

Ingrediënten geroosterde rabarber + vanille room

  • 200gr rabarber
  • 3el suiker
  • 1 vanillestokje
  • 300ml room
  • 2el poedersuiker
  • Optioneel > 2el grenadine

Bereidingswijze geroosterde rabarber

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij de rabarber in reepjes van 4cm leg in een ovenschaal en bestrooi met de suiker.
Snij de vanillestok in 2, hou de ene helft voor de vanilleroom. Schraap de zaadjes van de andere helft uit de vanillestok en doe bij de rabarber + de uitgeschraapte halve vanille stok.
Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak de rabarber ongeveer 20 a 25min in de oven. Probeer tijdens het bakken 1 a 2x door de rabarber te husselen.
Als de rabarber mooi zacht is, haal uit de oven en laat afkoelen.

Bereidingswijze koekjes

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Beleg een ovenschaal/rooster met bakpapier

Doe de bloem, suiker, bakpoeder en snuifje zout in een foodprocessor en laat even mengen.
Voeg de boter, citroenzeste en vanille essence toe en mix tot je een korrelig deeg krijgt.
Doe dit korrelig deeg in een ruime kom (of in de kom van je keukenrobot). Voeg de room en ei toe en meng/ kneed tot een mooi samenhangend deeg.

Strooi wat bloem op je werkoppervlak en neem een deel van het deeg. Je kan dit best in porties doen
Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3cm en steek met een ronde uitsteekvorm of glas (ongeveer 7cm) koekjes uit.
Leg de koekjes op de ovenschaal/rooster en bak ze ongeveer 15min in de oven tot ze mooi goudbruin zijn,
Haal uit de oven en laat afkoelen.

Afwerking

Vlak voor het serveren maak je de vanilleroom.
Doe de room, de zaadjes van de halve vanillestok en poedersuiker in een mengkom (of keukenrobot) en klop de room op.

Doe een beetje van de vanilleroom op de koekjes, lepel hierop een beetje van de geroosterde rabarber en werk eventueel af door hierop een tweede koekje te leggen.

Smakelijk!

Shortbread rabarber vanilleroom-1

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/dessert/shortbread-koekjes-met-geroosterde-rabarber-vanilleroom/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


(verplicht)