«

»

Bericht afdrukken

Rijsttaart

Noem deze rijsttaart gerust een echte caloriebom maar ze is wel overheerlijk. Ze is gemaakt naar het recept van de enige echte patisserie koning van Belgie nl. Roger Van Damme. Het leuke aan dit recept is dat je 3 basistechnieken leert nl. gistdeeg, rijstpap en banketbakkersroom. Het is geen taart die je op 1-2-3 klaarhebt maar het resultaat mag er echt wel zijn.

rijsttaart
Ik werkte net zoals de Roger Van Damme, de taart af met room en chocolade. Je zou dit ook weg kunnen laten, de taart is zo ook al lekker. Maar op een calorietje meer of minder daar gaan we nu niet naar kijken.

Ingrediënten taartbodem (=gistdeeg)

  • 80gr melk (ik gebruikte volle melk)
  • 10gr verse gist
  • 160gr patisseriebloem
  • 1 eidooier
  • 40gr boter
  • snuifje zout
  • snuifje suiker

+ taartvorm van 20cm ( aanrader > taartvorm met losse bodem > te vinden bij Dille & Kamille of Bol.com)

Ingrediënten rijstpap

  • 500gr melk (ik gebruikte volle melk)
  • 85gr rijst (gebruik dessertrijst)
  • 75gr suiker
  • 1 vanillestokje

Ingrediënten banketbakkersroom

  • 1/2l melk (ik gebruikte volle melk)
  • 125gr suiker
  • 45gr vanillepuddingpoeder
  • 1 eidooier
  • 1 vanillestokje

Ingrediënten afwerking

  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 0,25cl slagroom
  • 3el poedersuiker
  • chocoladeschaafsel

Bereidingswijze taartbodem

Verwarm de melk lichtjes (niet koken), doe hierbij de verse gist. Roer zodat gist oplost.

Doe de bloem op een hoopje en maak een grote kuil in het midden. Strooi hiernaast een snuifje zout en een snuifje suiker. Leg hierbij ook de zachte boter.

Giet de melk met de opgeloste gist in het kuiltje. Doe de eierdooier bij de melk.

rijsttaart

Leg alle ingredienten klaar

Begin te roeren in het papje met je handen en neem hierbij steeds een beetje bloem mee. Het papje wordt zo dikker, voeg rustig aan de rest van de bloem toe en het snuifje zout en suiker. Kneed tot alles goed gemengd is, dan voeg je de boter toe. Nu wordt het deeg terug iets platter. Maar blijf kneden tot je een zacht elastisch deeg krijgt.

 

rijsttaart

Begin te roeren

rijsttaart

Het papje wordt dikker

rijsttaart-4

voeg de boter toe

Bol het deeg op en laat 10min rusten onder een handdoek.

rijsttaart

Bol het deeg op

Vet ondertussen de taartvorm in met een beetje boter.
Bestuif je werkoppervlak met een beetje bloem.
Na het rusten van het deeg, rol je het uit tot 2,5mm dikte.
Leg het uitgerolde deeg voorzichtig in de de taartvorm. (Snij de overschotjes langs de rand nog niet weg)
Leg een handdoek over de taartvorm en laat rusten in de koelkast.

rijsttaart

Bestuif oppervlak met bloem

rijsttaart

Rol het deeg uit

rijsttaart

Leg het deeg in de taartvorm

Bereidingswijze rijstpap

Breng de melk zachtjes aan de kook. Voeg hierbij het vanillemerg.
Doe de rijst bij de kokende melk en zet het vuur iets lager. Laat de rijst rustig garen tot hij alle melk heeft opgenomen  en zacht is. Blijf constant roeren om aanbakken te voorkomen.

rijsttaart

Gaar de rijst rustig. Blijf roeren!!!

Haal de kookpot van het vuur, voeg de suiker toe en meng goed.
Doe de rijstpap in een koude kom en leg hierop een vel huishoudfolie. De folie moet de rijstpap raken zo vormt er geen velletje op de rijstpap.

rijsttaart

Laat de rijstpap afkoelen. Leg een vel huishoudfolie op de rijstpap

Laat de rijstpap afkoelen in de koelkast

Bereidingswijze banketbakkersroom

Meng de suiker, vanillepuddingpoeder, eierdooier en een scheutje van de melk.
Breng de rest van de melk met vanillemerg en het vanillestokje aan de kook.
Zodra de melk kookt, zet het vuur lager en haal het vanillestokje eruit.
Giet een beetje van de warme melk bij het ei-suiker-vanillemengsel en meng goed. Doe dit mengsel nu terug bij de warme melk in de kookpot en meng goed (nog steeds op een zacht vuurtje) tot een dikke vanillepap.

rijsttaart

Meng de suiker, vanillepuddingpoeder,    eierdooier en een scheutje van de melk

rijsttaart

Giet een beetje van de warm melk bij het mengsel van suiker-vanillepoeder-ei en meng goed

rijsttaart

Doe het mengsel van suiker-vanillepoeder-ei-melk bij de warme melk en roer goed tot een dikke vanillepap

Doe de vanillepap in een koude kom en leg hierop een vel huishoudfolie. De folie moet de pap raken zo vormt er geen velletje op de rijstpap.
Laat de pap afkoelen in de koelkast.

rijsttaart-15

Laat de banketbakkersroom afkoelen. Leg een vel huishoudfolie op de room.

 

Afwerking

Als de vanillepap en rijstpap  zijn afgekoeld, kan je de vulling afwerken.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Haal de taartvorm uit de koelkast.
Verwijder het overtollig deeg door even met je deegrol over de rand te rollen.

Doe 200gr van de vanillepap bij de rijstpap samen met 1 ei en meng goed.
Vul de taart met dit mengsel.

Klop een eierdooier los en bestrijk hiermee de taart.

rijsttaart

Vul de taart met het rijstpapmengsel en bestrijk de taart met een losgeklopte eierdooier.

Bak de taart 40min in de voorverwarmde oven.

Haal de taart uit de oven (normaal moet ze mooi gesouffleerd zijn) en laat even afkoelen in de taartvorm.
Haal de taart uit de taartvorm en laat volledig afkoelen op een rooster.

rijsttaart

Als de taart volledig is afgekoeld, kan je ze nog afwerken met room en chocoladeschilfers.
Klop daarvoor de room met 3el poedersuiker stijf. Doe de room in een spuitzak en spuit kleine toefjes op de taart.
Werk af met chocoladeschilfers.

Geniet ervan!!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/dessert/rijsttaart/

8 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Iwan

    Dag Elien,

    Afgelopen weekend de taart gemaakt. Lekker hoor! Ik had wel veel pudding over. Wat op zich geen probleem was, maar ik vroeg me af of ik ergens iets over het hoofd gezien heb.

    Groetjes

    1. Elien Van Beers

      Hallo Iwan,

      Bedankt voor je berichtje
      Misschien was je bakvorm iets kleiner dan de mijne
      Ik had ook nog een beetje op overschot maar die heb ik dan zo opgesmuld 🙂

      Groentjes
      Elien

    2. rita

      elien,

      heb zojuist uw recept bekeken van rijsttaart. Super !!! ik heb nog nooit zo een recept gezien…want met de foto’s is het tot in de puntjes uitgewerkt. Door de foto’s die je aangeeft gaat het nog eens zo makkelijk. Je mag gerust zo een bak boek uitwerken, het succes zal er zeker zijn

      1. Elien Van Beers

        Hallo Rita,

        Super om te horen dat motiveert mij om verder te blijven gaan maar een bakboek is misschien iets te hoog gegrepen 🙂

        Groetjes
        Elien

  2. Karen

    Nice! Rijsttaarten zijn heerlijk en deze ziet er super goed uit!! Ik krijg meteen zin 🙂

  3. Dagmar

    Hallo Elien,

    Toevallig was ik op zoek naar een mooi recept voor een soort rijstevlaai, en dan kom ik jouw leuke recept tegen op instagram. Ik ga hem binnenkort maken, dankjewel voor het recept. En wat een leuke site heb je!

    Hartelijke groet,

    Dagmar

    1. Elien Van Beers

      Super !!!
      Veel succes en laat zeker weten wat je er van vond 😉

      Groetjes
      Elien

  4. ohladybake

    hoi eline,
    bij mij ligt het bakboek van roger van damme ook helemaal bovenaan.
    heerlijke desserts kan hij maken…
    deze rijsstaart staat bij mij ook nog op mijn lijstje dus wel leuk dat ik hier eens kan zien wat jij ervan gemaakt hebt.
    ziet er heerlijk uit en ik ga ze zeker ook uitproberen!
    liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.