Noem deze rijsttaart gerust een echte caloriebom maar ze is wel overheerlijk. Ze is gemaakt naar het recept van de enige echte patisserie koning van Belgie nl. Roger Van Damme. Het leuke aan dit recept is dat je 3 basistechnieken leert nl. gistdeeg, rijstpap en banketbakkersroom. Het is geen taart die je op 1-2-3 klaarhebt maar het resultaat mag er echt wel zijn.
Ik werkte net zoals de Roger Van Damme, de taart af met room en chocolade. Je zou dit ook weg kunnen laten, de taart is zo ook al lekker. Maar op een calorietje meer of minder daar gaan we nu niet naar kijken.
Ingrediënten taartbodem (=gistdeeg)
- 80gr melk (ik gebruikte volle melk)
- 10gr verse gist
- 160gr patisseriebloem
- 1 eidooier
- 40gr boter
- snuifje zout
- snuifje suiker
+ taartvorm van 20cm ( aanrader > taartvorm met losse bodem > te vinden bij Dille & Kamille of Bol.com)
Ingrediënten rijstpap
- 500gr melk (ik gebruikte volle melk)
- 85gr rijst (gebruik dessertrijst)
- 75gr suiker
- 1 vanillestokje
Ingrediënten banketbakkersroom
- 1/2l melk (ik gebruikte volle melk)
- 125gr suiker
- 45gr vanillepuddingpoeder
- 1 eidooier
- 1 vanillestokje
Ingrediënten afwerking
- 1 ei
- 1 eidooier
- 0,25cl slagroom
- 3el poedersuiker
- chocoladeschaafsel
Bereidingswijze taartbodem
Verwarm de melk lichtjes (niet koken), doe hierbij de verse gist. Roer zodat gist oplost.
Doe de bloem op een hoopje en maak een grote kuil in het midden. Strooi hiernaast een snuifje zout en een snuifje suiker. Leg hierbij ook de zachte boter.
Giet de melk met de opgeloste gist in het kuiltje. Doe de eierdooier bij de melk.
Begin te roeren in het papje met je handen en neem hierbij steeds een beetje bloem mee. Het papje wordt zo dikker, voeg rustig aan de rest van de bloem toe en het snuifje zout en suiker. Kneed tot alles goed gemengd is, dan voeg je de boter toe. Nu wordt het deeg terug iets platter. Maar blijf kneden tot je een zacht elastisch deeg krijgt.
Bol het deeg op en laat 10min rusten onder een handdoek.
Vet ondertussen de taartvorm in met een beetje boter.
Bestuif je werkoppervlak met een beetje bloem.
Na het rusten van het deeg, rol je het uit tot 2,5mm dikte.
Leg het uitgerolde deeg voorzichtig in de de taartvorm. (Snij de overschotjes langs de rand nog niet weg)
Leg een handdoek over de taartvorm en laat rusten in de koelkast.
Bereidingswijze rijstpap
Breng de melk zachtjes aan de kook. Voeg hierbij het vanillemerg.
Doe de rijst bij de kokende melk en zet het vuur iets lager. Laat de rijst rustig garen tot hij alle melk heeft opgenomen en zacht is. Blijf constant roeren om aanbakken te voorkomen.
Haal de kookpot van het vuur, voeg de suiker toe en meng goed.
Doe de rijstpap in een koude kom en leg hierop een vel huishoudfolie. De folie moet de rijstpap raken zo vormt er geen velletje op de rijstpap.
Laat de rijstpap afkoelen in de koelkast
Bereidingswijze banketbakkersroom
Meng de suiker, vanillepuddingpoeder, eierdooier en een scheutje van de melk.
Breng de rest van de melk met vanillemerg en het vanillestokje aan de kook.
Zodra de melk kookt, zet het vuur lager en haal het vanillestokje eruit.
Giet een beetje van de warme melk bij het ei-suiker-vanillemengsel en meng goed. Doe dit mengsel nu terug bij de warme melk in de kookpot en meng goed (nog steeds op een zacht vuurtje) tot een dikke vanillepap.
Doe de vanillepap in een koude kom en leg hierop een vel huishoudfolie. De folie moet de pap raken zo vormt er geen velletje op de rijstpap.
Laat de pap afkoelen in de koelkast.
Afwerking
Als de vanillepap en rijstpap zijn afgekoeld, kan je de vulling afwerken.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Haal de taartvorm uit de koelkast.
Verwijder het overtollig deeg door even met je deegrol over de rand te rollen.
Doe 200gr van de vanillepap bij de rijstpap samen met 1 ei en meng goed.
Vul de taart met dit mengsel.
Klop een eierdooier los en bestrijk hiermee de taart.
Bak de taart 40min in de voorverwarmde oven.
Haal de taart uit de oven (normaal moet ze mooi gesouffleerd zijn) en laat even afkoelen in de taartvorm.
Haal de taart uit de taartvorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Als de taart volledig is afgekoeld, kan je ze nog afwerken met room en chocoladeschilfers.
Klop daarvoor de room met 3el poedersuiker stijf. Doe de room in een spuitzak en spuit kleine toefjes op de taart.
Werk af met chocoladeschilfers.
Geniet ervan!!
Dag Elien,
Afgelopen weekend de taart gemaakt. Lekker hoor! Ik had wel veel pudding over. Wat op zich geen probleem was, maar ik vroeg me af of ik ergens iets over het hoofd gezien heb.
Groetjes
Hallo Iwan,
Bedankt voor je berichtje
Misschien was je bakvorm iets kleiner dan de mijne
Ik had ook nog een beetje op overschot maar die heb ik dan zo opgesmuld 🙂
Groentjes
Elien
elien,
heb zojuist uw recept bekeken van rijsttaart. Super !!! ik heb nog nooit zo een recept gezien…want met de foto’s is het tot in de puntjes uitgewerkt. Door de foto’s die je aangeeft gaat het nog eens zo makkelijk. Je mag gerust zo een bak boek uitwerken, het succes zal er zeker zijn
Hallo Rita,
Super om te horen dat motiveert mij om verder te blijven gaan maar een bakboek is misschien iets te hoog gegrepen 🙂
Groetjes
Elien
Nice! Rijsttaarten zijn heerlijk en deze ziet er super goed uit!! Ik krijg meteen zin 🙂
Hallo Elien,
Toevallig was ik op zoek naar een mooi recept voor een soort rijstevlaai, en dan kom ik jouw leuke recept tegen op instagram. Ik ga hem binnenkort maken, dankjewel voor het recept. En wat een leuke site heb je!
Hartelijke groet,
Dagmar
Super !!!
Veel succes en laat zeker weten wat je er van vond 😉
Groetjes
Elien
hoi eline,
bij mij ligt het bakboek van roger van damme ook helemaal bovenaan.
heerlijke desserts kan hij maken…
deze rijsstaart staat bij mij ook nog op mijn lijstje dus wel leuk dat ik hier eens kan zien wat jij ervan gemaakt hebt.
ziet er heerlijk uit en ik ga ze zeker ook uitproberen!
liefs