Rijstpap met bramencompote

rijstpap met bramencompote

Rijstpap of rijstebrij is zo’n typisch oer-Vlaams gerechtje dat waarschijnlijk iedereen wel kent van bij de oma. Bij ons waren er 2 versies nl. de gele gemaakt met saffraan waar ik niet echt fan van was, en de romige witte versie dat mijn favorietje was. Mijn versie is dus ook wit en romig maar de bereiding is misschien wel iets anders dan bij de grootmoeder.

rijstpap met bramencompote

Als je een recept volgt voor rijstebrij ga je normaal melk en suiker samen moeten opkoken waarin dan de rijst zal garen. Bij mijn versie dus niet 🙂
Ik heb een kookpot genomen en daarin water, melk, rijst , een klontje boter en vanille gedaan. Dus direct alles van bij het begin.
“Hey ben je de suiker niet vergeten”? Dat denken jullie nu waarschijnlijk 🙂
Nee hoor, we garen eerste de rijst gewoon in de melk en water, als eenmaal de rijst gaar is dan voegen we een blik gecondenseerde melk toe dat als zoetmiddel fungeert.
De gecondenseerde melk zal ervoor zorgen dat de rijstpap lekker zoet en romig wordt.

rijstpap met bramencompote
rijstpap met bramencompote

Om het zoete toch een beetje te compenseren, maakte ik hierbij een frisse zomerse bramencompote die klaar is in amper 10min. En zoals de traditie zegt, moet dit oer-Vlaams gerechtje geserveerd worden met een gouden lepeltje.

Ingrediënten rijstpap (4 a 5 personen)

  • 200gr rijst (ik gebruikte risottorijst)
  • 1 klontje boter
  • 480ml water
  • 480ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • Snuifje kaneel

Ingrediënten Bramencompote

  • 400gr bramen (vers of diepvries)
  • 3el honing

Bereidingswijze

Doe de rijst met het klontje boter, water en melk in een kookpot.
Snij het vanillestokje overlangs open, schraap hieruit het merg en doe deze ook in de kookpot samen met de vanillestok.
Breng heel rustig tot aan het kookpunt, als dit eenmaal kookt zet het vuur zachter. Gaar de rijst ongeveer 20min, probeer regelmatig even te roeren zodat de rijst niet aan de bodem gaat plakken.
Na ongeveer 20min heeft de rijst de melk en het water voor het grootste deel opgenomen maar toch nog redelijk lopend.
Haal de rijstpap van het vuur en doe hierbij de gecondenseerde melk + het snuifje kaneel.  Roer goed.
Zet de rijstpap nog ongeveer 5min terug op een zacht vuurtje.

Haal van het vuur en laat de rijstpap afkoelen. Je kan de rijstpap lauw eten met de compote maar ook volledig afgekoeld is dit fantastisch lekker.

Terwijl de rijstpap op het vuur staat, kan je vlug de compote maken.
Doe hiervoor de bramen en honing in een kookpotje en zet op een middelhoog vuur, met het deksel op de kookpot.
Laat 10min zachtjes sudderen, probeer af en toe te roeren.
Haal van het vuur en laat volledig afkoelen of je kan dit ook lauw serveren.

Verdeel de rijstpap over kommetjes of borden en schep net voor het serveren de compote over de rijstpap.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.