Pastinaak in een cake, het klinkt misschien een beetje vreemd maar ik kan jullie garanderen dat het de moeite waard is. Toen ik 2 jaar geleden voor het eerst een wortelcake maakte, had ik toch ook argwaan over groente in een cake. Na amper één hap waren we echter helemaal verkocht, lekker kruidig en de topping met roomkaas maakte het lekker smeuïg en fris.
Dus als wortel kan, dan kan pastinaak ook en die is naar mijn mening zelfs iets zoeter.
Het recept van een pastinaakcake was ik vorig jaar al eens tegengekomen op de vegetarische foodblog van Green Kitchen Stories. Nu we nog even volop kunnen genieten van deze “vergeten groente”, leek het mij de hoogste tijd om die cake eens te uit te proberen.
Net zoals bij een gewone “carrot cake”, is ook deze pastinaakcake lekker kruidig door de kaneel en gemberpoeder en gelijkertijd ook fris door de topping met mascarpone en sinaasappel.
Ingrediënten cake
- 2 pastinaken (+/- 225gr)
- 200gr speltmeel
- 8gr bakpoeder
- 1tl kaneel
- 1/2tl gemberpoeder
- vanille essence
- 160ml zonnebloemolie
- 160ml honing
- 4 eieren
- 1 sinaasappel (zeste)
- snuifje zout
Extra > springvorm (+/- 20cm) + bakpapier
Ingrediënten topping
- 300gr mascarpone
- 1 sinaasappel (sap)
- 2el honing
- 100gr geroosterde hazelnoten*
*geroosterde hazelnoten maak je makkelijk zelf door hazelnoten ongeveer 7 a 8min te bakken in de oven op 210 graden. Verwijder de velletjes.
Bereidingswijze cake
Schil de pastinaken en rasp fijn of gebruik een foodprocessor.
Meng het speltmeel, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder en een snuifje zout. Zet even opzij.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Beleg de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in,
Doe de eieren in een mengkom (van bijvoorbeeld je keukenmachine).
Mix even tot je een schuimige massa krijgt.
Voeg de olie, honing en vanille essence toe en mix terug even kort.
Doe hierbij de geraspte pastinaak, zeste van een sinaasappel en het meelmengsel.
Meng tot een mooi glad deeg en giet in de springvorm.
Bak de cake ongeveer 60 a 70min. Als de cake iets te bruin wordt tijdens het bakken, bedek dan met aluminiumfolie.
Check met een sateprikker of de cake gaar is binnenin.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm alvorens te ontvormen.
Bereidingswijze topping
Meng de mascarpone met de honing en het sap van 1 sinaasappel.
Schep bovenop de afgekoelde cake en smeer een beetje uit.
Werk de cake af met de geroosterde hazelnoten en eventueel een beetje zeste van sinaasappel
Smullen maar!