Tijd om even nostalgisch te worden met deze kokosrotsjes of kokosmakronen of zoals ze bij ons in Kempen zeggen “Rochekes”. Als kind heb ik deze ontelbare keren gemaakt met de mamsie, het maken van het deeg liet ik aan haar over, het enige wat ik deed waren de hostie papieren openleggen en stiekem enkele opeten 😉
Het nut van dat hostie papier is tot op de dag van vandaag nog een beetje onduidelijk :-).
Ondertussen is het al van mijn kinderjaren geleden dat ik ze nog eens heb gemaakt. Tijd om daar verandering in te brengen, mijn versie is echter zonder het hostie papier maar wel frambozen … niet enkel voor de mooie kleur die je krijgt maar ook voor de smaak en frisheid die ze geven.
Het leuke aan het maken van kokosrotsjes is dat je geen keukenprinses hoeft te zijn en je hebt ook geen speciaal keukenapparatuur nodig …gewoon een kom, een spatel en 4 ingredienten.
En een positief punt voor mezelf … mijn vriend kan kokos niet zien of ruiken dus ze waren allemaal voor mij alleen 😀
Ingrediënten (+/- 10 grote rotsjes)
- 200gr gemalen kokos
- 100gr verse frambozen
- 4 eiwitten
- 65gr suiker
- optioneel > amandel essence
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Beleg een bakplaat/ rooster met een vel bakpapier.
Je kan het “deeg” maken met een keukenrobot of foodprocessor maar je kan dit ook makkelijk met de hand mengen.
Doe de kokos en suiker in een mengkom en roer al even los.
Voeg hierbij de eiwitten, frambozen en amandelessence en meng goed. Plet de frambozen een beetje.
Het “deeg” mag niet te droog zijn, je moet er balletjes van kunnen maken.
Ik heb met behulp van een ijsschep balletjes gemaakt, hiermee krijg je wel redelijk grote kokosrotsjes.
Of je kan met behulp van een lepel kleinere rotsjes maken.
Leg de rotsjes op de beklede bakplaat.
Bak de kokosrotsjes ongeveer 20 a 25min in de oven tot de randen mooi goudbruin zijn.
Haal uit de oven en laat afkoelen.
Bewaar de rotsjes in een luchtdichte doos.
Smullen maar !