In de afgelopen jaren heb ik al een heleboel kaastaarten gemaakt maar helaas is er nog maar 1 recept op deze blog gezet. Hoe dat komt? Wel niet doordat ze slecht waren, ze waren 1 voor 1 super lekker maar totaal geen fotomateriaal. Ofwel was ze niet goed genoeg opgesteven waardoor ze ietwat uitloopte ofwel had de taart bovenaan allemaal scheuren ofwel kreeg ik ze niet goed uit de vorm waardoor heel de rand gebroken was.
Toen ik het in mijn “bolletje” kreeg om nog eens een kaastaart te bakken heb ik eerst wat tip en richtlijnen bekeken voor het bakken van een perfecte “cheesecake”. Ja, ik ben zo’n perfectionistje die er alles aan zal doen om iets te doen lukken, ook al moet ik 10x proberen.
Dat opzoekwerk heeft (vind ik toch) zeker zijn vruchten afgeworpen. De taart is niet blijven plakken, was perfect gaar en had geen scheuren. Maar misschien nog belangrijker, ze was gewoonweg superlekker. De bodem is gemaakt van simpele droge Maria koekjes, de vulling is lekker fris door de roomkaas en zure room en de topping is lekker zoet en smaakt heerlijk naar sinaasappel.
Ingrediënten bodem
- 250gr droge koekjes (ik gebruikte Maria koekjes)
- 100gr boter
Ingrediënten vulling
- 680gr roomkaas type Philadelphia (op kamertemperatuur)
- 150gr suiker
- 4 eieren
- 2el bloem
- 115gr zure room
- Vanille essence
Ingrediënten gekarameliseerde sinaasappel
- 1 sinaasappel
- 1kl citroensap
- 3el sinaasappelsap
- 200gr suiker
- 180ml water
Extra > springvorm +/-25cm
Bereidingswijze bodem
Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier.
Vet de randen in met boter.
Verwarm de oven voor op 180 graden
Smelt de boter
Doe de koekjes in een blender en mix tot fijne kruimels.
Meng de koekkruimels met de gesmolten boter.
Doe dit mengsel in je sprinvorm, verdeel over de bodem en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
Bak de bodem 10min in de oven.
Ondertussen kan je de vulling maken.
Bereidingswijze vuling
Doe de suiker, roomkaas en vanille essence in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en klop tot een mooie gladde massa.
Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Meng goed.
Voeg nu nog de zure room en de bloem toe, meng nog even goed zodat alles goed is opgenomen en je een mooi glad beslag hebt.
Ondertussen kan de springvorm uit de oven.
Verlaag de temperatuur naar 150 graden.
Giet het roomkaas mengsel bovenop de koekjesbodem.
Bak de kaastaart ongeveer 60 a 70min tot de kaastaart gaar is. Hij moet stevig aanvoelen in het midden.
Probeer zo weinig mogelijk de oven te openen tijdens het bakken.
Als de kaastaart gaar is, zet de oven uit en laat deze volledig afkoelen in de oven (duurt ongeveer 1h30 tot 2h).
Bereidingswijze gekarameliseerde sinaasappel
Snij de sinaasappel in dunne schijfjes.
Doe het water samen met de suiker en citroensap in een hoge kookpot. Verhit op een middelhoog vuur. Roer tot de suiker is opgelost.
Leg voorzichtig de schijfjes sinaasappel in de pan. Probeer de schijfjes niet op elkaar te leggen.
Laat nu ongeveer 20 a 25min zachtjes sudderen. Probeer de schijfjes regelmatig (voorzichtig) te draaien.
Na ongeveer 20 a 25min, zal er een soort van siroop zijn ontstaan.
Haal de schijfjes sinaasappel uit de pan en leg ze op een snijfplank (niet op keukenpapier … ze plakken namelijk enorm).
Laat de siroop even 15min afkoelen. Ontvorm ondertussen de taart. Snij met een dun mesje langs de rand zodat je de taart beter kan ontvormen.
Na 15min, is de siroop vast geworden. Breng daarom de siroop terug aan de kook zodat hij terug lopen wordt. Laat ongeveer 2 a 3min doorkoken tot de siroop mooi goudbruin (een soort van karamel) is geworden. Haal van het vuur en voeg het sinaasappelsap toe. Roer goed. Laat een beetje afkoelen maar niet te lang anders wordt deze terug hard.
Leg de schijfjes sinaasappel op de taart.
Lepel de siroop/karamel over de schijfjes sinaasappel.
Je kan de taart nu direct serveren of later. Als je de taart pas de volgende dag serveert, hou dan rekening dat de siroop/karameel veel lopender is.
Veel smulplezier!