De school mag dan wel terug begonnen zijn, het is nog steeds zomer voor enkele weken. We kunnen dus nog enkele weken genieten van al dat lekkere zomerfruit dat nog voorhanden is. Perfect excuus om te gaan bakken zou ik zeggen!
Nog wat extra inspiratie nodig?
Ik heb de afgelopen weken niet stilgezeten dus je vindt hier zeker wel iets naar je “goesting”!
Mijn persoonlijk favorieten van dit jaar zijn zonder twijfel de blauwe bessen taart (zie),de olijfoliecake bomvol zomerfruit (zie) en deze lekker simpele galette met nectarine. Dus draai die oven al maar aan en let’s get baking!
Een galette bestaat altijd uit 2 elementen nl. fruit en het heerlijke boterachtige deeg. Dat deeg kan je makkelijk zelf maken met of zonder keukenmachine en vraagt maar 5 min werk. Eventueel kan je bladerdeeg van de winkel gebruiken.
Ingrediënten
- 200gr bloem + extra
- 50gr suiker
- 115gr koude boter (in kleine blokjes)
- 60ml ijskoud water
- 2 a 3el paneermeel
- 2 nectarines
- 2el rietsuiker (of gewone suiker)
- 1 ei
Bereidingswijze
Voor het deeg, heb je een keukenmachine (type Kitchenaid, Kenwood, …) gebruik deze dan zeker maar ook met de hand lukt het.
Meng alvast de bloem en suiker.
Voeg de blokjes ijskoude boter toe en kneed al even kort door het meel.
Voeg het ijskoude water toe en meng nu goed tot een mooi ietwat plakkerig deeg. Maak er een mooie bal van en verpak het in huishoudfolie.
Leg tenminste 1h in de koelkast of langer.
Snij alvast de nectarine in dunne partjes en kluts het ei los.
Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
Na 1h is het deeg hard genoeg om uit te rollen.
Bestuif je werkoppervlakte met een beetje bloem en rol hierop je deegbal mooi uit tot een “redelijk” ronde plak van +/- 28cm.
Leg de lap deeg voorzichtig op de bakplaat.
Strooi een beetje paneermeel over het deeg (niet de randjes) anders wordt het deeg te wak tijdens het bakken.
Beleg het deeg met de partjes nectarines maar hou ongeveer 2 a 3cm vrij van de rand.
Vouw vervolgens de randjes naar binnen zodat ze een klein deel van de nectarines bedekt.
Wrijf de randen in met het losgeklopte ei en strooi 2el rietsuiker (of gewone suiker) over de galette.
Bak de galette 30min in de oven tot het deeg mooi goudbruin is.
Serveer direct met eventueel een bolletje ijs.
Smakelijk!