«

»

Bericht afdrukken

Chocolade pavlova met kersen en vanilleroom

Het allerlaatste nieuwe receptje van 2016 en geloof mij … dit is een bommetje! Nog even niet naar het aantal calorieën kijken, dat is iets voor 2JAN, nu nog lekker genieten.
En genieten zal je zeker doen met deze chocolade pavlova afgewerkt met kersen en een toefje vanilleroom, weer een gerechtje dat je makkelijk een dag op voorhand kan maken ideaal dus voor Oudejaarsavond of Nieuwjaarsdag.

chocolade-pavlova-kersen-vanilleroom-1

Ik kon geen gepaster receptje met jullie delen dan dit. Het past perfect bij een feestmenu maar voor mezelf is het een mooie afsluiter van een jaar waarin ik mijn passie voor bakken heb ontdekt. Die passie is er vooral gekomen door de leuke “baking challenges” van Dr. Oetker. Elke maand kregen we een nieuwe uitdaging geïnspireerd door het seizoen, een feestdag, vakantie, … elke keer weer een uitdaging om het beste uit jezelf te halen om iets leuk en origineel te maken.
Het toppunt was zeker de overwinning van mijn “bakteam” bij de Dr. Oetker baking challenge en het filmpje dat ik samen met Anke Buckinx mocht maken. Nooit gedacht dat ik mezelf ooit voor een camera zou plaatsen maar hey je moet alles eens geprobeerd hebben in je leven.
Hebben jullie het filmpje al gezien trouwens? Je kan het terugvinden op mijn Facebook pagina of die van Dr. Oetker.

chocolade-pavlova-kersen-vanilleroom-1

Lieve volgers, hierbij wil ik jullie allemaal een heel gelukkig Nieuwjaar wensen met veel geluk, liefde en heel veel lekker eten!

chocolade-pavlova-kersen-vanilleroom-1

Ingrediënten chocolade pavlova (4 a 5 personen)

  • 4 eiwitten
  • 200gr suiker
  • 1kl cacaopoeder (gezeefd)
  • 50gr pure chocolade (heel fijn gehakt)
  • vanille essence

Extra > bakplaat en bakpapier

Ingrediënten kersen

  • 1 bokaal (700gr) kriekjes
  • 30gr suiker
  • 2el puddingpoeder

Ingrediënten vanilleroom

  • 250ml room
  • 3 a 4el poedersuiker
  • 1 vanillestokje
  • Optioneel > Dr. Oetker Klop-Fix

Bereidingswijze pavlova

Verwarm de oven voor op 120 graden.
Beleg de bakplaat met bakpapier.

Tip > Maak de kom en klopper waarin je de eiwitten gaat stijfkloppen vetvrij. Dit doe je door de kom en klopper met een beetje citroensap in te wrijven en met keukenpapier schoonvegen.

Doe de eiwitten in de mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en begin op te kloppen. Wanneer het eiwit mooi stevig begint te worden, voeg dan lepel per lepel de suiker toe en blijf mixen tot de meringue zeer stevig is.
Doe hierbij de gezeefde cacao, fijngehakte chocolade en vanille essence en spatel dit met de hand zeer voorzichtig onder het schuim. Meng niet te lang, het moet luchtig blijven.

Schep nu 4 a 5 hoopjes van dit eiwitmengsel op de bakplaat. Je kan dit er een beetje “grillig” laten uitzien of probeer er met het achterste van een mes een rondje van te maken.

Bak de meringues (of ik kan beter zeggen droog de meringues) 1h30 in de oven.
Daarna laat je ze in de oven staan met de oven op een kiertje (tip > steek er en handdoek tussen voor het kiertje) tot de meringue helemaal zijn afgekoeld.
Als het kan, bak dan de meringues ‘s avonds zodat ze de hele nacht in de oven kunnen afkoelen.

Tip >Je kan de meringues wel even bewaren en het best kan je dit doen in een kartonnen doos.

Afwerking

Voor de kersen, je kan dit makkelijk 1 dag al op voorhand maken. Je kan er dan voor kiezen om ze koud bij de pavlova te serveren of net voor het serveren een beetje op te warmen.
Doe enkele eetlepels sap van de kersen in een kommetje, zet even opzij.
Doe de rest van de kersen, sap en de suiker in een kookpotje. Breng zachtjes aan de kook.
Doe de puddingpoeder in het kommetje met het sap, roer even goed.
Eenmaal de kersen koken, voeg dan het papje van kersensap en puddingpoeder toe en roer even goed.
Laat 1min doorkoken zodat het sap een beetje kan indikken.
Haal van het vuur en laat afkoelen.

Voor de vanilleroom, je kan er voor opteren om de room ietwat lopender te houden (voeg dan geen klop-fix toe), wil je hem iets steviger dan kan je hierbij een beetje klop-fix aan toevoegen.
Doe de room met de poedersuiker, de vanillezaadjes en eventueel klop-fix in een mengkom en klop op (mix niet te lang anders krijg je een botersmaak). Ook dit kan je makkelijk op voorhand al maken.

Bij het serveren, leg je de pavlova’s op de borden en serveer er de krieken en een toefje vanilleroom bij.

Smullen maar en hierbij wens ik iedereen een heel gelukkig Nieuwjaar !!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/dessert/chocolade-pavlova-met-kersen-en-vanilleroom/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.