Met deze taart start ik mijn laatste jaar als twintiger … vandaag vier ik mijn 29ste verjaardag dus hip hip hoera voor mezelf :-).
Ook al ben ik een “chocaholic”, bij een verjaardag hoort voor mij een biscuit en dat in combinatie met “cream cheese” en aardbeien = “heaven”
Deze taart had ik ook vorig jaar gemaakt voor mijn verjaardag maar de foto vond ik een beetje tegenvallen. De foto dateert namelijk nog van voor mijn cursus “foodphotography”, nu kwam het ideale moment voor een herkansing. Na eerst wat inspiratie te hebben opgedaan op Pinterest, had ik in mijn hoofd al een beeld van hoe ik ze eruit wilde laten zien. Maarja vaak heb je iets in je hoofd en komt dit er in de praktijk niet uit…
Gelukkig nu wel en ik vind voor mezelf dat ik voor 200% geslaagd ben … 100% geslaagd voor het uitzicht en 100% voor smaak.
Tip voor de biscuit > Ik maak deze altijd volgens het traditionele recept met zelfrijzende bloem, eieren en suiker. Helemaal niet moeilijk maar bij het toevoegen van de bloem mag je niet te lang mengen anders gaat al de lucht uit het deeg.
Iets gemakkelijker is de biscuitmix van Dr. Oetker. Je doet deze mix samen met eieren en melk in een mengkom en je mixt dit tot een luchtig deeg.
Ingrediënten Biscuit
- 200gr zelfrijzende bloem (gezeefd)
- 5 eieren
- 200gr suiker
- 4el aardbeienconfituur
- 500gr aardbeien
Ingrediënten Roomkaasvulling
- 300gr roomkaas
- 110gr roomboter in blokjes gesneden*
- 90gr poedersuiker
- 2el citroensap
- vanille essence
*leg de boter ongeveer 5 a 10min op voorhand uit de koelkast. Ze mag niet te mals zijn maar ook niet te hard.
Bereidingswijze biscuit
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier.
Vet de randen in met boter en bebloem deze.
Doe de eieren en suiker in een mengkom (van je keukenmachine/robot). Mix tot een witte schuimige massa tot de massa verviervoudigd is. Voeg de gezeefde bloem toe en mix nog heel kort. Mix niet te lang anders zal al de lucht uit je deeg gaan.
Giet het deeg in de bakvorm en bak de biscuit ongeveer 45min.
Check met een sateprikker of de biscuit binnenin gaar is.
Laat de biscuit afkoelen in de springvorm zo zal de biscuit ongescheurd uit de vorm komen.
Afwerking
Maak ondertussen de roomkaasvulling.
Doe de roomkaas, vanille essence en citroensap in een mengkom (van je keukenmachine). Mix al even kort.
Voeg nu één voor één de blokjes boter toe en mix tot een gladde massa.
Doe hierbij de poedersuiker en meng nog even kort.
Zet de vulling ongeveer 10min in de koelkast of diepvries om even terug op te stijven.
Doe de aardbeienconfituur in een kookpotje en laat smelten op een zacht vuurtje.
Verwijder van ongeveer 300 a 400gr aardbeien de kroontjes en snij in plakjes. De overige aardbeien zijn voor de bovenkant waarvan ik de kroontjes heb laten zitten.
Snij de biscuit horizontaal doormidden.
Smeer de gesmolten confituur over het onderste gedeelte van de biscuit.
Doe hierop de roomkaasvulling (hou nog een beetje over voor de bovenkant) en spreid uit.
Verdeel hierover de plakjes aardbeien.
Leg hierop de tweede helft van de biscuit.
Smeer hierop de resterende roomkaasvulling en werk af met de resterende aardbeien.
Bewaar de taart koel.
Smullen maar !!