Vorige week had ik een extra lang weekend dat al op donderdag begon, na de hectische weken op het werk had ik echt nood aan rust en koken. Vooral dat laatste is de afgelopen weken iets minder tijd geweest dan normaal. Mijn “to cook” lijstje vorige week stond bomvol met veel seizoensgroenten en fruit … een gerechtje met asperges, een hamburger van bloemkool, pannenkoekjes van doperwten en last but not least deze waanzinnig lekkere aardbeientaartjes.
Je kan het jezelf lekker makkelijk maken door een pak kruimeldeeg in de supermarkt te kopen. Ik heb mezelf uitgedaagd om het deeg zelf te maken, wat uiteindelijk niet veel werk (als je een keukenrobot hebt) of moeilijk was.
De vulling is een combinatie van mascarpone en griekse yoghurt, simpel maar oh zo lekker in combinatie met de lekker zoete Hoogstraatse trots.
Ingrediënten kruimeldeeg (ongeveer 5 a 6 tartelettes)
- 250gr patisseriebloem
- 125gr boter (op kamertemperatuur)
- 90gr bloemsuiker
- 30gr amandelpoeder
- 1 ei
- snuifje zout
- Optioneel > 1el cacao
Extra > tartellete vormpjes, bakbonen/linzen/koperen centjes, bakpapier
Ingrediënten vulling
- 250gr mascarpone
- 200gr griekse yoghurt
- 80gr vloeibare honing
- vanille essence
- 500gr aardbeien
Bereidingswijze Kruimeldeeg
Doe de boter in de mengkom van je keukenrobot en mix even los.Voeg dan de bloemsuiker toe en mix even tot een egaal mengsel. Schraap indien nodig even de zijkanten los.
Voeg dan het ei toe, laat even mixen. Het deeg is nu redelijk lopend en brokkelig (maar dat is normaal)
Doe hierbij het amandelpoeder, bloem, zout en eventueel de cacao. Laat de machine het deeg even goed kneden.
Doe het deeg op een licht bebloemd oppervlak, kneed heel even en maak er een bal van.
Verpak het deeg in plasticfolie en leg minstens 1h in de koelkast.
Vet de taartvormpjes in met boter en bebloem ze.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Haal het deeg uit de koelkast en snij er een stuk af. Rol dit uit tot ongeveer 5mm dikte. Bekleed de taartvorm met deze lap deeg en druk voorzichtig aan, snij de randjes en overtollig deeg weg. Doe hetzelfde voor het resterende deeg.
Prik het deeg in met een vork.
Bedek de bodem en randen van het deeg met bakpapier en vul met bakbonen/linzen/koperen centjes.
Bak de taartjes 15min in de voorverwarmde oven.
Haal de gebakken taartjes uit de oven, verwijder voorzichtig de bakbonen en het bakpapier. Laat de taartjes volledig afkoelen alvorens ze te vullen
Bereidingswijze Vulling
Roer de mascarpone met de yoghurt los.
Voeg de honing en de vanille essence toe en meng goed.
Vul de taartjes met het mascarpone-yoghurt mengsel.
Verdeel de aardbeien over de taartjes. Je kan de aardbeien in zijn geheel op de taartjes leggen of halveer ze (dan heb je er niet zo veel nodig).
Serveer direct.
Smullen maar!