«

»

Bericht afdrukken

Pruimenchutney

Als kind was ik verzot op gestoofde pruimpjes die dan altijd lekker gezoet waren. Enkele weken geleden zag ik ze weer overal liggen op het lokale zondagsmarktje … mooie paarse pruimen.  Ik heb ze toen niet meteen gekocht, ik heb eerst een hele week lopen nadenken wat er mee te maken. Uiteindelijk leek het me een leuk idee om er een chutney met te maken, iets wat ik nog nooit had gemaakt.

pruimenchutney
Een chutney is een zoet-zure variant op confituur. Je kookt fruit of groente in azijn en voegt een heleboel kruiden en suiker toe. Net zoals confituur, kan je een chutney lang bewaren (ongeveer 1 jaar).

Hoe proeft nu deze chutney? Dat antwoord moet ik jullie momenteel nog schuldig blijven. Het is namelijk aangeraden om de chutney 4 a 6 weken te laten staan zodat de smaken zich nog kunnen ontwikkelen.
Natuurlijk heb ik na het bereiden al eens stiekem geproefd en ik vond hem toen al heerlijk. Maar nu nog even geduld om er optimaal van te kunnen genieten.
Binnen een maandje laat ik jullie weten wat het resultaat is.

Ingrediënten

  • 1kg pruimen (ik heb paarse gebruikt)
  • 3 appels (ik heb jonagold gebruikt)
  • 450gr bruine suiker (= basterd suiker)
  • 1 teentje look
  • 2 rode uien
  • verse gember (ter grootte van je duim)
  • 1tl steranijspoeder
  • 1tl komijnzaadjes
  • 1 kaneelstok
  • 1tl zout
  • 500ml rode wijnazijn

Extra > 4 a 5 gesteriliseerde confituurpotten

Bereidingswijze

Pel de ui en look en hak fijn. Doe in een ruime kookpot.
Schil de appels, verwijder het klokhuis, snij de appel in kleine blokjes en doe ook in de kookpot.
Schil de gember, hak fijn en doe ook in de kookpot.

Doe het steranijspoeder, komijnzaadjes, kaneelstok, zout en rode wijnazijn ook in de kookpot. Roer als goed door.

Breng het geheel aan de kook.
Zodra het kookt, laat 30min zachtjes sudderen (met deksel op de pot) tot de appel zacht gekookt is.

pruimenchutney

Laat de appels met de kruiden zachtjes sudderen

Ondertussen kan de de pitten verwijderen en uit de pruimen en snij ze in kwartjes.

Voeg na 30min zachtjes sudderen de pruimen en suiker toe. Roer even goed.
Laat geheel 1h zachtjes sudderen (zonder deksel). Roer regelmatig .

pruimenchutney

Chutney na 1h sudderen

Na een uurtje te hebben gesudderd, kan je de hete chutney verdelen over de confituurpotten.
Opgelet bij het vullen > het glas wordt heet!
Sluit de potten met het deksel en laat afkoelen.

Het is aangeraden om minstens 1 maand te wachten alvorens ervan te eten.

Bewaar de potten op een donkere koele plek. Je kan de chutney zo ongeveer 1 jaar bewaren.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/bijgerechten/pruimenchutney/

1 ping

  1. Varkenshaasje met Rozemarijn aardappeltjes en Pruimenchutney » Elien's cuisine

    […] 1 pot pruimenchutney (recept zelfgemaakte pruimenchutney) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.