«

»

Bericht afdrukken

Appelmoes

Als ik aan appelmoes denk, dan denk ik direct aan kip met appelmoes of hete bliksem. Je kan natuurlijk een potje appelmoes van de winkel meebrengen. Maar dat is te gemakkelijk voor mij. Ik maak mijn appelmoes liever zelf. Ik geef toe het is wel een werkje om al die appels te schillen en te snijden. Maar wanneer die heerlijke aroma’s vrijkomen van gebakken appel, dan neem je dat snijwerk er graag bij.

Appelmoes

Appelmoes

Nog een voordeel om de moes zelf te maken is dat je zelf beslist hoeveel suiker je toevoegt. Ik voegde slechts 3 kleine koffielepels rietsuiker toe. Maar je kan hier ook gewone suiker voor gebruiken of kokosbloesemsuiker als je echt “gezond’ wilt gaan of als je appels al zoet genoeg zijn helemaal geen suiker.

Ik heb ineens een grote portie gemaakt met 5 kilo moesappelen. Je kan na het afkoelen van de moes, alles in kleine porties verdelen en invriezen. Als je dan zin hebt in kip met appelmoes of hete bliksem, dan hoef je deze gewoon maar uit de vriezer te halen en ontdooien.

moesappelen

moesappelen

Ingrediënten (4l appelmoes)

 • 5kg moesappelen (Jonagold of Elstar)
 • 2 a 3 eetlepels suiker naar smaak (rietsuiker, gewone suiker, kokosbloesemsuiker, geen suiker …)
 • 1 EL kaneel (optioneel)
 • Kokosolie (of een klontje boter)

Bereidingswijze

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in blokjes. Dit hoeft niet superfijn gesneden zijn.Neem een hoge kookpot en zet op het vuur, laat hierin een klein beetje kokosolie (of boter) smelten.Doe de appelstukjes in de kookpot en laat zachtjes garen met het deksel op de pot. Roer regelmatig.Voeg op het laatste de suiker en kaneel toe. Meng goed.

De kooktijd hangt af of je nog graag stukjes appel in je moes wenst.

Als je de appelmoes wenst in te vriezen, laat deze dan eerst afkoelen, verdeel in porties en steek in de diepvries.

Tip !! 5 kilo appelen schillen en in stukken snijden is veel om in 1 keer te doen. Dus wat heb ik gedaan. Schil 4 a 5 appels, verwijder het klokhuis, snij de appel grof en doe deze in de kookpot. En neem dan terug 5 appels en herhaal. Terwijl je dan aan het snijden bent, kunnen de eerder gesneden appels als rustig garen.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/bijgerechten/appelmoes/

3 pings

 1. Granola-Bosbessenmuffins » Elien's cuisine

  […] 360gr appelmoes (best ongezoete of zelfgemaakte zie recept) […]

 2. Appeltaart smoothie » Elien's cuisine

  […] appelmoes (zie recept voor zelfgemaakte […]

 3. Hete Bliksem » Elien's cuisine

  […] « Appelmoes […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*